Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Neki manijak u Vukovaru pucao je u štence i preživjela je samo ova kujica, Mrvica. Razgovarali smo s ljudima koji su je spasili

Mrvicu sutra čeka amputacija stražnje noge i repa

Malenu Mrvicu sutra čeka teška operacija
FOTO: Donna Kovačev

Četiri štenca stara oko dva mjeseca ostavljena su kod Spomen doma Ovčara u Vukovaru. Prije desetak dana tamo su ih primijetili njihovi djelatnici, a jedan od njih, Ivan Zolja Lukić, počeo ih je redovito obilaziti i hraniti. “Prošle nedjelje sam ih i očistio od parazita. Naviknuo sam ih da jedu kod Vupika, odnosno, jednog napuštenog skladišta. Tamo su imali zaklon”, opisuje nam Ivan.

Plan mu je, kako kaže, bio malo udebljati štence, samo da ojačaju, a zatim im početi tražiti udomitelje. “Tako sam već udomio puno pasa i mačića”, priča. Malene je obilazio dvaput dnevno. Dao im je i imena, prema onome kako su izgledali. Bili su to čupavi Čupko, Buha koji je na sebi, kako kaže Ivan, imao milijardu buha, mekana Pahuljica i najmanja Mrvica. “Znali smo ih vidjeti i par puta kako trčkaraju i veselo laju tamo u blizini toga skladišta, a Mrvica je znala doći do nas, da se malo poigra i mazi. Prijalo joj je, kao i Čupku, kad sam ih čistio od buha, parazita i češkao po trbuščićima”, priča Ivan.

Mrvica je jedina preživjela

U petak ih je došao nahraniti. Zvao ih je, ali štenci nisu dolazili. “Bilo mi je to čudno jer su me inače veselo čekali svako jutro”, opisuje. A zatim se pojavila ranjena Mrvica. Prišla mu je i legla na nogu. Odmah je odvedena u veterinarsku ambulantu Anubis gdje su ustanovili da je propucana i da će joj morati amputirati stražnju nogu i rep. Operacija je zakazana za sutra. “Noga je slomljena, mišići su prilično uništeni, a rep se drži samo na koži”, opisuje Donna Kovačev, gospođa koja je preuzela brigu o Mrvici, kujici koja teži tek kilogram i 600 grama.

Malena Mrvica Donna Kovačev

A Ivan je sljedeće jutro, odnosno, jučer otišao potražiti ostale štence. Zvao ih je, no nitko opet nije dolazio. Počeo ih je tražiti i našao ih je 50-ak metara dalje. Čupko, Buha i Pahuljica ležali su mrtvi. Netko ih je upucao.

Ona ipak pokazuje snažnu volju

“Pozvao sam policiju. Došli su, napravili zapisnik i kratki uviđaj. Uzeli su moje podatke i nazvali veterinarsku stanicu. Bili su vrlo korektni i tužni”. Ne zna se još čime su maleni štenci propucani, no Ivan pretpostavlja da se radi o lovačkoj puški s krupnijom sačmom. “To su pomislili i dečki iz veterinarske stanice kad su ih odnosili. Policija i veterinari su obavili svoje. Još samo da nađemo ovog zlikovca”, dodaje.

https://www.facebook.com/100009020732292/videos/2006027413041264/

Malena Mrvica je jedina preživjela Donna Kovačev

A Mrvicu sad čeka dug oporavak. Ipak, pokazuje snažnu volju za životom. “Vesela je, jede, pije, hoda na lijevoj nozi i jako se voli maziti. Čim joj pružim ruku legne na nju”, opisuje Donna koja joj pruža svu potrebnu ljubav i skrb. “Nadam se da će preživjeti. To mi je sad najbitnije”.

Malenu Mrvicu sutra čeka teška operacija Donna Kovačev

https://www.facebook.com/100009020732292/videos/pcb.2005964139714258/2006796019631070/?type=3&theater

https://www.facebook.com/100009020732292/videos/pcb.2005964139714258/2006392483004757/?type=3&theater

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više