Neki nečovjek je prošle srijede u Odri u vreći ostavio 7 tek okoćenih štenaca. U nedjelju je uginulo posljednje

Iz Dumovca su se danima borili za njihove živote, ali bezuspješno

ZADNJA IZMJENA: kol 12, 2020
Foto: Azil Dumovec

Prije skoro tjedan dana u jednom polju u Odri, naselju između Zagreba i Velike gorice, pronađeno je sedam štenaca. Uočio ih je slučajni prolaznik i javio Dumovcu. Malci su bili u jako lošem stanju, puni crva i dehidrirani. Nažalost, u nedjelju je uginuo i posljednji.

“Naša je terenska ekipa navikla pronalaziti legla štenaca diljem grada, ali rijetko kada su odbačeni na način iz kojega se jasno vidi da netko nije želio da prežive. Posebno je okrutno što su od majke odvojeni čim su došli na svijet”, kaže nam Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Dumovec.

TUŽNE VIJESTI
Štenad iz Odre nije preživjela! Sedam štenaca u srijedu je pronađeno u jednom polju u Odri. Bili su u jako…

Objavljuje Azil Dumovec u Utorak, 11. kolovoza 2020.

Gospođa ih je uzela k sebi

Čim su došli na svijet bačeni su u vreću. “Otvaranje pronađene vreće bio je uistinu mučan prizor za naše djelatnike – crvi su prekrivali krzno štenaca i neodvojenu pupkovinu”, priča nam Skok i dodaje kako je vrećica bila u polju, 20-ak metara od ceste, kako je nitko ne bi primijetio.

Na kraju ju je uočio slučajni prolaznik koji je i pozvao Dumovec. “Zaista smo uložili nadljudske napore u njihovo spašavanje, ali štenci su ugibali jedan za drugim. Koliko smo prošli tjedan bili posvećeni brizi za štenad iz Odre, toliko smo sada posvećeni utvrđivanju krivca za njihovu smrt”, kažu nam iz Dumovca. Inače, štenci su bili stari tek dva ili tri dana.

Jedno štene uginulo je čim su stigli u Dumovec, a još jedno nije uspjelo dočekati jutro. U četvrtak ujutro ostalo ih je petero, ali nažalost, do podneva je uginuo još jedan malac. “Preživjelih četvero jedna je gospođa uzela k sebi doma na othranu. Nažalost ni to im nije pomoglo”, govore iz Dumovca.

Rijetko viđena okrutnost!
Ovih sedam štenaca netko je bešćutno u vreći odbacio u polje u Odri. Onaj tko je to učinio,…

Objavljuje Azil Dumovec u Srijeda, 5. kolovoza 2020.

Postoji osumnjičenik

Ekipa iz Dumovca, a kasnije i gospođa koje je uzela štence, o njima su se brinuli 24 sata dnevno. Hranili su ih na bočicu, čistili od crva i brinuli da stalno budu na toplom. “Posljednje preživjelo štene u subotu smo odvezli na Kliniku za zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta. Nažalost, u nedjelju su nam javili da je i ono uginulo”, kažu nam.

“O svemu smo obavijestili komunalno redarstvo i veterinarsku inspekciju. Postoji osumnjičenik za to nedjelo. On kuju u svojem vlasništvu sada treba odvesti na Kliniku za porodništvo i reprodukciju Veterinarskog fakulteta na pregled kojim će se utvrditi je li nedavno imala okot. Za svaki slučaj uzet je i DNK štenaca. Vjerujemo kako će osoba koja stoji iz ovog bešćutnog čina, biti odgovarajuće kažnjena”, kaže Skok.

Iza nas je besana noć!
Jedno je štene uginulo čim je stiglo u Dumovec. Još jedno nije uspjelo dočekati jutro. Dakle,…

Objavljuje Azil Dumovec u Četvrtak, 6. kolovoza 2020.

Željka Orešković
Telegram autor
1128 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program