Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Neki restorani doslovno su preko noći promijenili model i postali dostava kako bi preživjeli. Moramo ih podržati

Dostava im, kažu, ni izbliza neće pokriti troškove, ali odbijaju odustati

ZADNJA IZMJENA: ožu 19, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Nova mjera koja vrijedi od danas zatvorila je sve ugostiteljske objekte. Kafići i restorani, kojima je i prije nje promet posljednjih dana zbog koronavirusa pao i do 95 posto, sada više uopće ne rade. Krenula su i masovna otpuštanja. Vinodol, jedan od najuspješnijih zagrebačkih restorana, potvrdio je da su morali otpustiti više od polovice zaposlenika- njih 50.

No, u borbi za egzistenciju neki od restorana doslovno su preko noći odlučili preokrenuti model poslovanja, pretvorivši se u takozvane virtualne restorane. Naime, mjere zatvaranja ne odnose se na dostave, zbog čega mnogi ipak imaju mogućnost barem koliko toliko raditi u ovo doba gotovo potpunog lockdowna. Telegram je razgovarao s nekima od njih te se nadamo da ćete njima, ali i drugima koji su se našli u ovoj situaciji, dati podršku.

1. Duksa

Lokacija: Duknovićeva 4 (Maksimir) i Ede Murtića 14 (Bundek)
Dostava: Wolt

Duksa na Bundeku Borko Vukosav

Pizzerija Duksa koja se nalazi na dvije lokacije, u Maksimiru te na Bundeku, od nedjelje je uvela dostavu preko Wolta jer su zbog koronavirusa, i prije odluke Stožera, morali zatvoriti za goste. “Morali smo to uvesti jer je promet toliko pao da jednostavno nismo mogli egzistirati”, kaže nam vlasnik Mislav Petrović.

Dodaje i kako ne žele nikome dati otkaz, već žele kroz sve ovo biti uz svoje zaposlene, kojih je trenutno 32 na dvije lokacije. “Morali smo se prilagoditi situaciji i nadamo se da će nam barem djelomično pomoći da premostimo ovo. Naravno, ovisi koliko će to sve skupa trajati, ali nadamo se ne dugo”, priča nam Petrović.

On je jedan od rijetkih koje se za početak uspio snaći i ljudima isplatiti plaće, a kako kaže, trudit će se da tako bude i dalje. “Primanja zapravo skoro da i nema sada. Vidjet ćemo, možda ova dostava koliko toliko amortizira situaciju da barem dio plaća pokrijemo time, a za drugi dio ćemo se snaći, ako ništa isposuđivat ćemo”.


2. Sofra Green Gold

Lokacija: Green Gold, Radnička cesta 50
Dostava: Wolt

Sofra u Green Goldu Vjekoslav Skledar

Sofra je dostavu uvela jer već nekoliko dana uopće nemaju gostiju, ali kako kažu, s time se ni izbliza ne mogu pokriti. “Uveli smo tu mjeru jer imamo 50 zaposlenih. Kao mjera zaštite minimalan broj ljudi radi u kuhinji, u jednoj smjeni ih je petero u kuhinji, ali ta dostava nam ne donosi ni 10 posto uobičajenih prihoda”, kaže nam vlasnica Mediha Crnalić.

“Čekamo što će država odrediti, ali ne možemo dostava pokriti ni trećinu plaća, eventualno samo namirnice i iskreno ne znamo što da radimo. Dostava se pokazala uspješnom, ali ne koliko smo očekivali”, govori nam Crnalić.

U Sofri jučer još uvijek nisu znali hoće li morati ljudima davati otkaze Nažalost, Crnalić je svjesna da je vrlo vjerojatno da neće moći zadržati sve ljude, a u tom slučaju morat će otići oni koji su, kaže, došli posljednji.


3. Basta

Lokacije: Varšavska 5 (Centar), Hrgovići 51 (Jarun), Obala kneza Branimira bb (Split)
Dostava: Wolt i Glovo

Basta na Jarunu Borko Vukosav

Basta je s dostavama krenula jučer. “Ušli smo u suradnju s Woltom i Glovom jer jednostavno nismo u tako kratko vrijeme mogli organizirati vlastitu dostavu, a i to bi nam bio dodatni trošak”, rekla nam je Mihaela Horvat iz Baste.

“Već sad imamo neke pozitivne reakcije, javljaju nam se ljudi na društvenim mrežama, sretni su i nadamo se da će nas to izvući i spasiti situaciju”, priča nam Horvat i dodaje kako Basta na sve tri lokacije ima po 30-ak zaposlenih, a kada se tu još ubroje čistači i oni u uredu, dolazimo do brojke od stotinjak ljudi.

“Nažalost, tih stotinjak ljudi, na sve tri lokacije, sada su u nezgodnoj situaciji. Trenutno radimo jednu smjenu od 12 do 20 sati. Nakon Vladine mjere o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata radit ćemo samo s dostavom”, kaže.


4. Bistro5

Lokacija: Pod zidom 5
Dostava: Wolt i Glovo

Jedno od Bistro5 jela, gnudi s pečenom ciklom. Facebook Bistro5

Ekipa iz Pod zidom, predvođena Bornom Janešom, zatvorila je restoran zbog korone, ali su u zamjenu za to osmislili Bistro5. Radi se o virtualnom restoranu koji se bavi isključivo dostavom u vrijeme koronavirusa i dostupni su na servisima Wolt i Glovo svaki dan od 11 do 23 sata, osim petkom i subotom kada narudžbe primaju do 23:30.

Ipak, novonastala situacija, koliko god inovativni bili s novim konceptom, ni za njih nije ideala i trenutno vlada potpuna strka: “Ovdje je sada potpuni raspad sistema, kompletni kaos”, rekao nam je Janeš koji je prije dva tjedna otvorio i Ficlek, koji je također sada zatvoren, ali dostavljaju.

Inače, kako kaže Janeš, za Bistro5 su osmislili posebna jela koja će biti “jednako fina doma kao što bi bila u restoranu”. Namirnice nabavljaju s Dolca, a kažu da im je drago što su u tako kratko vrijeme uspjeli pokrenuti projekt koji bi im, kada se situacija s koronavirusom smiri, trebao pomoći da se s Pod zidom vrate na staro.


5. Franko’s Pizza & Bar i Franko’s Street

Lokacija: Kneza Branimira 71a (Franko’s Pizza) i Cesarčeva 4 (Franko’s street)
Dostava: Wolt i Glovo

Franko’s pizza & bar Bojan Zibar

Osim što trenutno iz oba Franko’s restorana dostavljaju putem Wolta i Glova, vlasnik Fran Župić, kaže nam kako razmišljaju i o uvođenju vlastite dostave i to kako bi što više ljudi iz Franko’sa nastavilo dobivati plaću. “Zasad smo otpustili samo troje i to u dogovoru s njima jer su izrazili želju da odu na burzu”, rekao nam je jučer Župić.

Nažalost, morali su otkazati ugovore i pomoćnim radnicima i studentima jer za njih trenutno nema posla, a dio tima složio se da ode na neplaćeni godišnji dok se za njih u Franko’su ne nađe neka funkcija, poput one interne dostave.

“Uz te sve mjere, preživjet ćemo ovu krizu, s manjim ili većim minusom, ali ostat ćemo prisutni na tržištu i što je najvažnije nećemo izgubiti kvalitetu hrane koju nudimo u svojim restoranima”, objašnjava nam Župić.


6. RougeMarin

Lokacija: Frana Folnegovića 10 i Petrinjska 2
Dostava: Vlastita dostava

Marin Medak u RougeMarinu. Sandro Lendler

RougeMarin je također među restoranima koji su uveli dostavu kako bi se izborili s ovom situacijom s koronavirusom. Oni su specijalno za to stvorili svoj web shop i vlastitu dostavu kako bi ljudi mogli u sigurnosti svog doma jesti njihove specijalitete, ali i kako bi što više zaposlenika zadržalo svoja radna mjesta.

“Zasad nam je dobro krenulo, nema još toliko puno dostava, ali ljudi im se vesele i ide pomalo. Što bude, bit će, mi koristimo višak vremena koji sada imamo da sve detaljno počistimo od frižidera do podova, glancamo. Ne predajemo se i nećemo stajati prekriženih ruku”, kaže nam Marin Medak, vlasnik RougeMarina.

“Oko 10% posto tima samo je tražilo da ih pošaljemo na burzu jer u obitelji imaju kronične ili onkološke bolesnike ili im je i samima narušen imunitet i ne mogu riskirati da budu izloženi zarazi. Ipak, i oni koji su otišli imaju svoje mjesto ovdje ako sve bude u redu kada se situacija smiri”, zaključuje Medak.


7. Market

Lokacija: Gundulićeva 13
Dostava: Glovo i Wolt

Market u Gundulićevoj Vjekoslav Skledar

Market je zapravo već imao dostavu, ali samo preko Wolta, ali sada kada ovise samo o njoj dodali su i Glovo. “Nama je promet pao oko 60 posto, ali dobra vijest je da su dostave okej krenule, jučer nam je bio najbolji dan dosad i nadamo se da će nam Vlada zaista izaći u susret i pokriti minimalce”, kaže nam vlasnik Marketa Fran Ćurković.

Inače, na Woltu i Glovu dostupni su od ponedjeljka do subote od 10:30 do 17 sati, u vrijeme gableca na što su i fokusirani. “Uveli smo da radimo samo jednu smjenu, a i naša jela nekako su prikladna za gablec pa nam nije imalo smisla da i u večernjim satima budemo dostupni, tako smo zaštitili i zaposlenike kojih je trenutno četvero”, govori nam.

Inače, Market je relativno nov restoran, otvorili su u studenom 2019. godine i taman im je krenulo: “Kako smo novi poslovali smo nekako na nuli i taman je sada bilo vrijeme da krenemo s pozitivnim poslovanjem i dogodila se korona. Svojim zaposlenicima rekli smo da im možemo osigurati minimalac i pristali su na to, samo je jedan otišao jer mu se ukazala bolja prilika”, govori nam Ćurković koji svim silama želi ljudima sačuvati radna mjesta.


8. Mime’s

Lokacija: Petrinjska 44
Dostava: Wolt, Golo i vlastita dostava

Mime’s u Petrinjskoj Borko Vukosav

Iz Mime’sa nam kažu kako zasad imaju dostave preko Glova i Wolta, ali kada Vlada donese odluku o potpunom zatvaranju ugostiteljskih objekta uvest će i vlastitu dostavu, većinom za Centar grada: “To će osobno naš šef razvoziti i zaista zasad nema ni govora o otkazima”, kaže nam zaposlenik Mime’sa.

Inače, osim standardnih jela koje Mime’s i inače nudi, sada su za dostavu uveli i jela koja se moraju naručiti dan ili dva ranije. “Tako netko tko želi teleće pečenje, a ne može ga sam pripremiti, svejedno može to imati za ručak. Mi ćemo im jelo dostaviti do kućnog praga”, kažu iz Mime’sa.

Vjeruju i da će prihodom od dostave moći pokriti, ako ništa drugo, barem hladni pogon: “Naš šef nikome neće davati otkaz i slati ga na burzu, takav je dogovor. Izvadit će novac iz čarapa ako treba, ali neće nam podijeliti otkaze”, kaže zaposlenik Mime’sa.


9. SOI Fusion bar

Lokacija: Ilica 50 (Swanky Monkey Garden)
Dostava: Wolt

SOI Fusion Bar Borko Vukosav

SOI fusion bar već neko vrijeme ima dostavu, ali sada su zbog koronavirusa spali samo na nju. “Taman prije nego što smo zatvorili zbog korone broj narudžbi se malo povećao, ali sada zapravo stagnira i radi se o nekakvom standardnom broju koji je bio i kada je SOI fusion bio normalno otvoren”, govori nam Vedran Gulin iz SOI-a.

Gulin nam iskreno kaže i kako sumnja da će uspjeti samo dostavama pokriti troškove: “Nećemo uspjeti, ali nema smisla odustati, bolje imati nešto nego ne imati ništa”, kaže i uvjerava da otkaza neće biti.

“Ne možemo se odricati ljudi u teškim vremenima, oni koji su sada tu ostat će i dalje. Ipak, taman smo planirali proširenje posla i nažalost onima koji su trebali doći morali smo otkazati jer smo i ovo što imamo fizički morali zatvoriti dok se situacija ne smiri”, priča nam Gulin.

Željka Orešković
Telegram autor
856 članaka Više o autoru
Više s weba