Neki restorani uporno serviraju svojim gostima žive životinje. Stručnjaci objašnjavaju zašto je to monstruozno

Amerikanci potpisuju peticiju da se zabrani mučenje morskih životinja

ZADNJA IZMJENA: stu. 18, 2016
Foto: YouTube

Jeste li znali da se u nekim restoranima u Americi gostima na zahtjev serviraju morske životinje koje se na tanjuru još miču? U rujnu 2016. godine članovi PETA-e otišli su u jedan restoran u Los Angelesu koji sakati i servira žive životinje. U restoranu T Equals Fish, promatrači PETA-e užasnuti su gledali kako glavni kuhar drži živu hobotnicu i zatim joj reže udove velikim mesarskim nožem. Odrezani krakovi koji su se nastavili micati i reagirati na stimulanse, servirani su, migoljeći se, gostima za večeru.

Inteligentna i osjetljiva životinja patila je strašno i to nije bilo sve. Kuhinjsko osoblje objasnilo je da će je održavati živom sve dok drugi gost ne naruči ostatak krakova. Bespomoćno se uvijajući, životinja je pokušavala pobjeći ali su je kuhari samo gurnuli na stranu kao krumpir ili rajčicu. Kako kaže glavni kuhar, nakon što se odsječe zadnji krak, ubit će je, režući joj kožu i vadeći utrobu.

Restorani spremaju žive škampe i hobotnice na pari

Stručnjakinja za cefalopode, doktorica Jennifer Mather kaže kako hobotnica koja se na tako bizaran način reže na komade, svaki puta osjeća jaku bol. Bolno je jednako kao i zecu, ribi ili svinji. Potpuno je barbarski učiniti tako nešto životinji, smatra doktorica Mather. Gore spomenuti restoran je samo jedan od tuceta kalifornijskih i njujorških restorana koji sakate hobotnicu ili druge životinje.

Restorani pripremaju žive škampe otkidajući im repove ili zaštitni oklop pa gosti mogu odmah konzumirati meso. Repovi jastoga se otkidaju, pripremaju se u sashimi stilu i serviraju na tanjur tik do svog još živog tijela. Neki restorani spremaju na pari hobotnicu, jastoge i drugu živu morsku hranu. Gosti čavrljaju i smijulje se, a osoblje se brine da večera ne pobjegne.

Razvijen živčani sustav zbog kojeg osjećaju bol

Jastoge boli kada ih se rastvori, a boli ih sve dok im živčani sustav nije uništen, kaže zoolog doktor Jaren Horsley. Hobotnica je vrlo inteligentno morsko stvorenje, a kada se radi o osjetu boli, ona osjeća bolnu, tešku i stresnu situaciju. Nema nikakve sumnje da oni osjećaju bol.

Morska bića kao što su škampi, jastozi i drugi oklopnjaci razvili su živčani sustav koji im omogućava da osjete bol. Reagiraju na bol isto kao psi, svinje ili drugi primati. Ove životinje zaslužuju barem toliko prava kao i veće životinje i ne zaslužuju toliko patnje u ljudskim rukama. Amerikanci potpisuju peticiju za Senat da se zabrani ovakvo mučenje jadnih morskih životinja.

Eva Benedik
Telegram autor
1394 članka Više o autoru