Neki roditelji su toliko razmazili svog sina da je sud donio odluku da mora u posebnu školu da se malo unormali

Švicarski psiholozi tvrde da sad ima razvojne poteškoće

ZADNJA IZMJENA: stu. 23, 2016
Foto: Flickr/Frank Boston

The Daily Mail javlja o jednom posve čudnom slučaju. Sedmogodišnji dječak iz Švicarske mora pohađati specijalnu školu jer su ga njegovi, previše zaštitnički nastrojeni, roditelji učinili takvim da se uopće nije sposoban brinuti o sebi, odlučio je najviši švicarski sud.

Dječak Marko, toliko je razmažen da su psiholozi procijenili da ima razvojne poteškoće, i akademski i socijalno je iza svojih vršnjaka. Psiholozi tvrde da su roditelji uvijek micali sve prepreke na dječakovom putu i nastojali da se ne igra sa drugom djecom svoje dobi, javlja Sonntags Zeitung.

Nije u stanju nositi se s okolinom

Razmažen život i odijeljenost doveli su do toga da se dijete nije u stanju nositi sa normalnom okolinom u školi. Roditelji koji dolaze iz kantona u kojem se govori njemački jezik, St. Gallena, odbili su mišljenje psihologa i dali slučaj da o njemu odluči federalni građanski sud u Lausanni, tvrdeći da je njihovo dijete imalo posve normalno djetinjstvo.

Unatoč njihovim argumentima da će njihov dječak u specijalnoj školi zaostati, sud je donio odluku da tako mora biti. Roditelji sada nastoje slučaj prenijeti na Europski sud za ljudska prava, pišu novine.

Samo pola sata vani bez nadzora

Slučaj je ustvari izvješće švicarske fundacije za djecu Pro Juventute koja je utvrdila da maleni Švicarci njemačkog govornog područja, provode samo 32 minute dnevno vani bez nadzora. Švicarska djeca u francuskom dijelu Švicarske provedu 20 minuta više.

Djeca su u sedamdesetima provodila većinu svojeg slobodnog vremena vani i bila aktivna tri do četiri sata dnevno. Situacija je danas dosta sumorna, kaže organizacija u svom priopćenju.

Eva Benedik
Telegram autor
1394 članka Više o autoru