Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Neki tipovi vas žele kombijem voziti po Zagrebu da slušate svjetla. Bila sam dovoljno luda da to probam

Vožnja traje 20 minuta i iskustvo je prilično psihodelično

FOTO: Borko Vukosav

Petak je navečer, sjedam u kombi ispred Gornjogradske gimnazije na Katarininom trgu. Sa mnom su u kombiju dva tipa, možda ovo i nije bila najbolja ideja. No, privukao me njihov čudan oglas. Žele ljude voziti po Zagrebu i pružiti im luminoakustično iskustvo grada. Da, zvuči luđački. Dečki pale kombi i krećemo, još uvijek nemam pojma što ću točno doživjeti.

No, onda polako kreću neki čudni zvukovi, dolaze iz zvučnika. Kako prolazimo gornjogradskim ulicama, koje su relativno mračne, zvuk je još uvijek dosta tih. Ali kako izlazimo na Novu ves tako postaju sve intezivniji. Zvuk je prilično psihodeličan, čak možda malo zvuči kao da mi se javljaju vanzemaljci. Prilično bizarno. Osnovna ideja projekta je da se rasvjeta u gradu (javna rasvjeta, semafori, svjetla zgrada, parkova…), koja prolaskom kombija osvjetljava solarne panele na njegovu krovu, koristi kao izvor zvuka, stvarajući tako real-time zvučnu kompoziciju grada. Zašto bi to itko probao? Pa, zašto ne?

Kako se sve više bližimo gradskoj vrevi i uličnoj rasvjeti, tako je zvuk sve jači, dok se od Gupčeve zvijezde vozimo prema Mirogoju. No, na kružnom toku, točno na ulazu kod Mirogoja, sve je utihnulo. Pomalo sablasna tišina samo je kratko trajala i zvuk se ponovno javlja u punoj snazi kako ponovno jurimo prema Cmroku, a zatim prema Tuškancu. Kako se sve duže vozim, počinjem unaprijed uočavati uličnu rasvjetu i zvuk koji se istovremeno javlja sa zvučnika.

Zvuk se utišao zbog plinskih svjetiljki

lumi2
Borko Vukosav

Nakon što smo prošli garažu na Tuškancu, gdje je zbog jakog osvjetljena zvuk bio poprilično intenzivan, izlazimo se na Mesničku ulicu te se ponovno vozimo prema Gornjem gradu na Katarinin trg, otkud je vožnja i krenula. Tamo zvuk postaje sve slabiji, a razlog su plinske svjetiljke, čije je svjetlo puno slabije pa tako i solarni paneli na krovu puno slabije reagiraju na njih. Jer, oni ne samo da različito reagiraju na različite vrste rasvjete, nego i na vrstu žarulje.

lumi1

Cijela vožnja trajala je 20 minuta, a iza ove dosta sulude, ali zapravo fora ideje stoji dvojac pod nazivom Lightune.G: Bojan Gagić, multimedijalni umjetnik, dizajner svjetla i zvuka i Miodrag Gladović, inženjer elektroakustike, glazbenik i producent.

Najbolji dijelovi grada

lumi4
Borko Vukosav

Riječ je ustvari o luminoakustici – jedinstvenom inovativnom projektu stvaranja i komponiranja zvuka pretvorbom svjetla korištenjem solarnih panela. Projekt je do sada predstavljen na nekoliko umjetničkih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu (Izlog suvremenog zvuka, Audioart festival Pula, Dani nove glazbe Split, MoTA Transitory Art Slovenija, Izvođenje grada Osijek, Artakt Zadar, Cezam, Čakovec), no sada je prvi put izašao pred širu javnost u obliku ove turističke vožnje.

Vožnja, dakle, traje 20 minuta, košta 30 kuna i dečki su spremni svake subote i nedjelje u četiri večernja termina, no, kako kažu, još samo do početka listopada. Gagić i Gladović kažu kako su se za ovu turu odlučili jer većina turista ne posjećuje taj dio grada (Mirogoj i Cmrok), a vožnja samim centrom grada zbog gužve i stajanja na semaforima ionako ne bi baš bila efektna.

U tri godine kada su za svoj gušt počeli prevoziti ljude, obišli su cijeli Zagreb, ali i druge gradove. U Zagrebu je po njima možda najzanimljiva igra svjetla, pa time i zvuka, u Kozari boku, jer, kako mi objašnjavaju, tamo je jako intezivna dinamika između svjetla i mraka. Slično je i s Novim Zagrebom, pogotovo dio oko MSU-a i šoping centra gdje je izuzetno jaka rasvjeta pa je time i zvuk jako intenzivan.

Treća nagrada u Americi

lumi5
Borko Vukosav

A cijela priča vezana uz luminoakustiku započela je 2001. godine. Kako su obojica bila u bendu željeli su osmisliti neki svoj instrumet koji je drugačiji, a solarni panel se pokazao, kažu, kao vrlo zahvalna i jeftina varijatna.

Luminoakustika je postao ozibljan projekt 2012. godine nakon što su osvojili trće mjesto na natjecanju Guthman Musical Instrument Competition. Riječ je o jedinom natjecanju te vrste u svijetu koje organizira Georgia Tech Center for Music Technology iz Atlante, a cilj natjecanja je sinergija umjetničkih i tehničkih sadržaja kroz koju se predstavljaju najbolje nove ideje i rješenja u dizajnu i izradi glazbenih instrumenata, a koji će odrediti budućnost glazbenih formi.

Terapeutski učinak

lumi3
Borko Vukosav

U nekim daljnim planovima ovog zanimljivog dvojca je ideja o terapeutskom učinku luminoakustike na djecu s posebnim potrebama. Kako mi kažu, ideja se javila kada je na jednu radionicu ton majstor došao sa svojom kćerkom koja ima neki oblik autizma.

“Djevojčica je uzela lampicu i usmjerila je prema jednoj od solarnih ploča te se ubrzo pojavio zvuk. Osim što se pokazalo da ima apsolutan sluh, ona je pola sata bila fokusirana na cijelu tu igru svijetla i zvuka. Pokazalo se da luminoakustika ima ozbiljan teraupetski učinak i za razliku od drugih pomagala koja imaju dva osjetila, ona ima tri. Potiče motoriku jer s rukom morate držati lampicu i usmjeravati svjetlo, zatim tu je oko koje prati to svjetlo te sluh koji sluša zvuk koji nastaje od tog svjetla”, kažu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više