Nekoliko činjenica o klimatskim promjenama, kako biste lakše shvatili ove luđačke temperature u Americi

Usput, u budućnosti će biti samo gore

ZADNJA IZMJENA: velj 1, 2019
Foto: AFP

Rekordno niske temperature ovih zimskih mjeseci pogađaju dijelove Sjedinjenih Država. Do toga dolazi jer razdvojeni polarni vrtlog šalje hladni, arktički zrak preko kontinenta. U vrijeme kada se o klimatskim promjenama raspravlja u kontekstu jako visokih temperatura, suša i požara, hladno vrijeme i mećave mogu izgledati neumjesno. Za one poput Trumpa, to je prilika da potkopavaju znanstveni konsenzus.

Kako objasniti ekstremno hladno vrijeme kada nam znanstvenici tvrde da planet postaje topliji? Prvo, važno je razumjeti razliku između klime i vremena, tumači National Geographic. Klima se definira kao prosječne vremenske prilike nekog područja kroz dugi vremenski period. Postoji, naravno, razlika u umjerenoj klimi Europe i Mediterana prema surovim uvjetima artičkih tundri. Svaka od ovih klimatskih regija, svaki dan osjeća fluktuacije temperature, padalina, tlaka zraka i tako redom što su dnevne varijacije koje zovemo vrijeme.

Fizičar odgovorio Trumpu

Kada je prije nekoliko desetljeća postao popularan termin “globalno zatopljenje”, odnosio se na fenomen stakleničkih plinova koji zarobljavaju toplinu u atmosferi i podižu prosječene temperature na Zemlji. Iako su rekordne temperature na mnogim mjestima posljedica višedesetljetnog pomaka, znanstvenici sada shvaćaju da atmosfera koja se mijenja rastućim razinama plinova, kao ugljik i metan, dovodi do većih klimatskih promjena jače nego samo zagrijavanje. Znanstvenici vjeruju da će Zemlja doživjeti još ekstremnije i katastrofalnije vrijeme.

Fizičar Stefan Ramstorf s Potsdam sveučilišta u odgovoru na Trumpovo “cvrkutanje” kaže da Amerika doživljava arktičku hladnoću dok se na suprotnom kraju svijeta, u Australiji zbivaju ekstremne vrućine. A polarni vrtlog koji dovodi hladni zrak u SAD, zapravo može postajati sve nestabilniji.

Stižu još surovije hladnoće

Kako sve više arktičkog zraka prodire u južnije regije, Sjeverna Amerika može očekivati još surovije hladnoće. To je zaključak studije objavljene 2017.godine u časopisu Nature Geoscience koja je potvrdila vezu viših arktičkih temperatura i hladnijih sjevernoameričkih zima. Druga studija, objavljena u ožujku prošle godine, u časopisu Nature Communications došla je do istog zaključka.

Više temeperature Arktika koji se zagrijava brže od ostatka svijeta, olakšavaju dublji prodor vrućeg zraka s juga na sjever te hladnoga zraka prema jugu. Razlika u temperaturi Arktika i suptropskih krajeva se sve više smanjuje. Razlike u temperaturi su glavni pokretač visinskih, mlaznih struja, jet streams, struje slabe i usporavaju, sve više krivudaju pa zbog toga dolazi do dubljih prodora hladnog odnosno toplog zraka. Osim što su prodori dublji, oni su i dugotrajniji zbog sporijeg premiještanja sustava, kaže autorica studije sa sveučilišta Rutgers, Jennifer Francis.

Sve upornije suše i poplave

Rekordno hladne temperature i snježne oluje nisu jedino što nas očekuje. Visoka nadmorska visina, vjetrovi od istoka prema zapadu poznati kao mlazni valovi, da bi bili potaknuti, oslanjaju se na razliku između hladnog artičkog zraka i toplog tropskog zraka. Kako se zrak na Arktiku zagrijava, mlazne struje usporavaju i spriječavaju cirkulaciju prema uobičajenim vremenskim obrascima, poplave traju dulje i suše postaju sve upornije.

Jedna studija objavljena u časopisu Science Advances u listopadu prošle godine predviđa ekstremne, smrtonosne vremenske događaje koji bi do 2100. godine mogli porasti za 50 posto. Ne moramo čekati tako dugo da bi vidjeli kako vremenske promjene dovode do smrtonosnog vremena. Znanstvenici su već potvrdili da su klimatske promjene pridonijele povijesnim, smrtonosnim požarima ogromnih razmjera u Kaliforniji i razarajućim uraganima.

Eva Benedik
Telegram autor
1904 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program