Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Nema baš previše razloga da vam ova 4 prirodna začina ne zamijene tablete protiv bolova

Ne utječu negativno na tijelo i nemaju nuspojave kao većina lijekova

Sve verzije đumbira
FOTO: Robin/Flickr

Kada vas nešto zaboli, popijete nešto protiv bolova. Svi tako radimo. Ali postoji cijeli niz prirodnih sredstava, neke već imate u kuhinji, koja mogu biti nevjerojatno učinkovita.

Ova sredstva ne dolaze s naljepnicom na kojoj to piše pa su vam potrebne neke upute. Isto tako ne dolaze sa svim negativnim nuspojavama koje lijekovi mogu imati.

Potpuno su prirodni, ne utječu toliko na želudac kao kemija koju stalno trpamo u sebe i nemaju dugoročne posljedice na naše tijelo. Ovo su prirodni začini koji bi vam prilično mogli pomoći u budućoj borbi s bolovima.

1. Kurkuma (Tumeric-curcuma longa)

Kurkuma, korijen i prašak
Kurkuma, korijen i prašak hjschneider/Flickr

Najbolje za: Bol u trbuhu, sindrom iritabilnog crijeva i depresiju

Zašto djeluje: Ovo je začin koji daje curryju tu nevjerovatnu zlatno-žutu boju. Ključna komponenta kurkumin snažno je protuupalno sredstvo. U nedavno provedenoj studiji kurkumin se pokazao učinkovit za ublažavanje boli kao i ibuprofen, ali s puno manje stresa za želudac. U drugoj studiji pokazalo se da smanjuje simptome neugodnog sindroma iritabilnog crijeva za 50 posto smanjujući upalu i abnormalne kontrakcije mišića crijeva. Na kraju, posljednje kliničko ispitivanje pokazalo je da kurkuma pomaže u smanjivanju simptoma depresije.

Kako uzimati: Pola čajne žličice dodajte dnevno u hranu ili uzmite 400 do 600 mg u kapsulama tri puta dnevno uz jelo koje sadrži masnoće i crni papar zbog bolje apsorpcije.

Oprez: Imate li dijabetes, pitajte doktora. Kombiniran s lijekovima za dijabetes može drastično smanjiti šećer.

2. Crni papar (Piper nigrum)

Crni papar sami meljite
Crni papar sami meljite Evan Izer/Flickr

Najbolje za: Artritis, bol u trbuhu i probleme s probavom

Zašto djeluje: Vjerojatno niste nikada pomislili da dobri stari papar može biti ljekovit začin, a upotrebljavao se u liječenju još u tradicionalnoj kineskoj medicini. Papar sadrži komponente koje imaju protuupalne učinke. Studija iz 2013. godine usredotočila se na piperin, aktivni sastojak papra. Znanstvenici su oboljelima stanice hrskavice tretirali crnim paprom i upalna aktivnost stanica se smanjila što je dovelo do zaključka da bi papar mogao biti efikasno sredstvo za artritis.

Kako uzimati: Pospite malo po jelu, bolje svježe mljeveni pa ste tako sigurni da ste stavili samo papar ili uzimajte nadomjestak u kapsulama od 10 mg.

Oprez: Piperin može usporiti metabolizam nekih lijekova na recept pa porazgovarajte s doktorom kako biste ga trebali uzimati.

3. Đumbir (Ginger-zingiber officinale)

Sve verzije đumbira
Sve verzije đumbira Robin/Flickr

Najbolje za: Glavobolju

Zašto djeluje: U studiji iz 2014. godine stotinu ljudi koji su patili od migrena tretirani su s 50 mg sumatriptana, lijeka za migrenu, ili s 250 mg đumbira u prahu. Dva sata nakon terapije 64 posto onih koji su uzimali đumbir i 70 posto onih koji su uzimali lijek bol se smanjila 90 posto. U grupi koja je uzimala sumatriptan, 20 posto imalo je nuspojave kao vrtoglavicu i žgaravicu, a 4 posto onih koji su uzimali đumbir imalo je samo blago lošu probavu.

Kako uzimati: Uzmite svježi đumbir ili onaj u prahu i dodajte ga u hranu, poboljšava okus mnogih jela. Možete načiniti izvrstan čaj, vruću vodu prelijte preko tri kriške svježeg đumbira i pokrijte, ostavite deset minuta i dodajte malo meda.

Oprez: Ne uzimajte đumbir ako imate kakav poremećaj krvarenja ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, uključujući aspirin. U visokim dozama može izazvati žgaravicu, proljev i iritaciju u ustima.

4. Ulje peperminta (Mentha piperita)

Menta
Menta TeresalaLoba/Flickr

Najbolje za: Smirivanje želučanih tegoba i sindrom iritabilnog crijeva

Zašto djeluje: Prema članku u Journal of Gastroenterology, ulje peperminta najbolja je terapija za smirivanje grčeva kod sindroma iritabilnog crijeva i ublažavanje boli.

Kako uzimati: Jednu čajnu žličicu suhog peperminta u šalici vruće vode ostaviti deset minuta, procijediti i ohladiti. Pijte čaj 4-5 puta na dan između obroka. Ili uzmite jednu do dvije kapsule koje sadrže 0,2 ml ulja peperminta 2-3 puta dnevno između obroka.

Oprez: Pepermint može pogoršati žućne kamence i otežati stanje ljudima koji imaju refluks. Velike doze mogu biti otrovne jer je čisti mentol otrovan.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više