Neobična priča tipa koji više nije znao kako da se izvuče iz depresije, pa si je ubrizgao testosteron

Jon Nelson za Vice piše o učinku ilegalnog testosterona na psihu

ZADNJA IZMJENA: stu. 12, 2016
Foto: Getty Images/iStockphoto

Imao sam 19 godina kada mi je dijagnosticirana teška depresija. Proveo sam idućih 14 godina tražeći sveti gral antidepresiva. U to vrijeme, bio sam na više od 20 lijekova, piše za Vice Jon Nelson. Probao sam sve dobro poznate SSRI-e (Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina), poput prozaka i zolofta, kao i NDRI-e (noradrenalin-dopamin inhibitore preuzimanja serotonina) poput Wllbutrina.

Uzimao sam antipsihotike i atipične antispihotike poput Abilifya, lijeka kojeg sam uzimao dva tjedna jer me činio toliko umornim da sam prespavao alarm svako jutro. Bio sam na lijekovima za stabilizaciju raspoloženja, lijekova proitv anksioznosti poput Xanxa i Ativana, lijekova za ADHD poput Adderalla, i više od nekoliko lijekova za depresiju koje je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove.

Najintenzivniji period depresije ikad

Svaki lijek koji sam uzimao u konačnici nije funkcionirao, funkcionirali su samo neko vrijeme, ili su stvarali nepodnošljive nuspojave, kao kad sam zbog antidepresiva Remerona povraćao ravno tri dana. Danas imam 33 godine, i moje mentalno zdravlje počelo se ranije ove godine urušavati kao nikad prije. Unatoč tome što sam uzimao tri lijeka (Paxil, Wellbutrin i Lamictal), postao sam toliko depresivan da mi je bilo nemoguće ostati budnim više od deset sati.

Izgubio sam interes za seks (u otvorenoj sam, trostranoj vezi, a moj dečko Jeff, koji piše za Vice, može potvrditi da to nikad prije nije bio problem za mene). Poželio sam da sam mrtav. Posao je postao noćna mora. Bio je to najintenzivniji period depresije koji sam iskusio u svom životu. To se dogodilo u vrijeme kada sam odlučio uzeti stvari u svoje ruke i počeo sam ilegalno nabavljati i u sebe ubrizgavati testosteron.

Doktor mi ga nije htio prepisati

Imao sam 25 godina kada mi je doktor prvo predložio da se testiram zbog manjka testosterona, objašnjavajući da muškarci s manjkom testosterona imaju simptome slične depresiji: letargiju, loše raspoloženje, opći gubitak interesa i nisku želju za seksom.

Moji rezultati su pokazali da sam imao razinu testosterona 225 ng/dl. Do niske razine testosterona po definiciji dolazi kod muškaraca koji imaju razinu testosterona ispod 200 ng/dl. Iako sam bio na granici, moj doktor mi nije htio prepisati testosteron.

Ekstremno kontroverzna dijagnoza

Ove veljače, nakon što me razočarao drugi koktel lijekova, počeo sam ponovno razmišljati o testosteronu. Tijekom prethodnih desetljeća, niska razina testosterona postala je ekstremno kontroverzna dijagnoza. Proizvođači lijekova počeli su zarađivati bogatstvo od lijekova koji to mogu liječiti, no moderne studije su imale pomiješane rezultate po pitanju efikasnosti liječenja depresije testosteronom, mog problema.

Studija o utjecaju testosterona kod muškaraca starijih od 65 godina otkrila je da je “testosteron povezan s malim, ali značajnim koristima s obzirom na simptome promjene raspoloženja i depresije” – no to je bilo za starije muškarce, a ne za 33-godišnjake poput mene.

Injekcije testosterona uzrokuju srčani udar

Rizik testosteronske terapije je dovoljno velik zbog čega ga psihijatri odbijaju prepisati. Pokazalo se da injekcije testosterona uzrokuju srčani udar, neplodnost, probleme s jetrom, policitemiju (zgrušavanje krvi, što povečava rizik od krvnih ugrušaka, udara i srčanog udara), apneju, reakcije na koži (ovisno kako gledate na to) i druge rizike.

“Moramo bolje shvatiti značaj posljedica niske razine testosterona i do koje mjere je terapija testosteronom efikasna kod smanjenja tih posljedica”, rekao je doktor Christian Pike, profesor u USC-evoj Školi za gerontologiju Leonard Davis, nakon što sam ga pitao o uspješnosti terapije testosteronom.

Nema ni približno dovoljno istraživanja

On smatra da je potrebno napraviti što više istraživanja prije nego što terapija postane dostupna opcija za opću populaciju. No, rekao mi je da je niska razina testosterona “pravi problem koje farmaceutske tvrtke agresivno ciljaju” i da postoje dokazi od istraživanja koje je on proveo u svom laboratoriju, ali i drugih, koji sugeriraju da niska razina testosterona “povećava rizik od Alzheimera, metaboličke sindrome, dijabetes tipa dva i druga stanja povezana s godinama”.

Ranije ove godine, otišao sam kod četiri doktora u Los Angelesu, tražio sam jednog koji će pristati ponovno provjeriti moju razinu testosterona. Jedan mi je rekao da ne zna dovoljno o znanstvenoj pozadini toga, dok su ostala tri rekla da moje osiguranje to ne bi pokrilo jer sam se testirao prije manje od deset godina.

Sintetički testosteron zapravo je steroid

Duboko u svojoj depresiji bez ikakvih naznaka olakšanja, postao sam očajan za bilo kakvim rješenjem koje će mi pružiti barem nekakvo olakšanje. Onda sam ovog ožujka odlučio zaobići zdravstvene stručnjake i uzeti svoje mentalno zdravlje u svoje ruke.

Učinio sam to na velik osobni rizik. Bio je to izbor koji ne bih preproučio nikome drugome. Normalna doza testosterona koja se propisuje za liječenje niske razine testosterona je 200 miligrama tjedno. Sintetički testosteron je anabolički steroid, radi se o istom lijeku kojeg bodibilderi i atletičari ubrizgavaju u svoju izgrađenu mišićnu masu, no samo u manjim količinama.

Htio sam se osjećati normalno

Sve preko 400 miligrama svaka dva tjedna svrstava taj lijek u teritorij steroida. Bio sam u vezi s bodibilderima i atletičarima koji su bili upoznati s tom stranom lijeka. Nisam htio biti poput nabildanih kraljica na gay sceni u Los Angelesu. Moj cilj nije bila samodopadnost. Samo sam se ponovno htio osjećati normalno.

To možda zvuči šokantno, ali pronalaženje crnog tržišta testosterona u Los Angelesu je nevjerojatno lako. Kupio sam svoju prvu bočicu od tipa kojeg sam upoznao preko zajedničkog prijatelja. On sebe naziva “zdravstvenim konzultantom” i dila samo sa steroidima.

Nikad ne znaš što si ubrizgavaš

Prelazak preko svog straha od igle bio je prava borba. Tjednima sam gledao u injekciju prije nego sam mogao držati jednu u rukama. Imao sam veliku dozu anksioznosti zbog činjenice da sam koristio lijek s crnog tržišta koji može biti smrtonosan.

“U sebe možeš ubrizgavati materijal inficiran bakterijama. Ne postoji način da otkriješ što zbilja ubrizgavaš. Radi se o čitavnom nizu problema”, rekao mi je doktor Larry Lipshultz, urolog iz Houstona koji se specijalizirao za muške zdravstvene probleme poput neplodnosti i niske razine testosterona. No, anksioznost je nestala nakon moje prve injekcije.

Doktori su odbili komentirati moje rezultate

Unutar 24 sata imao sam više energije nego što sam je imao čitavo desetljeće. Ponovno sam se osjećao seksualnim. Počeo sam gajiti nadu da će moj život biti bolji. Dok sam pisao ovo, pitao sam doktora Lipshultza i doktora Pikea o svom boljem raspoloženju, poboljšanom seksualnom nagonu i povećanju energije otkad sam počeo uzimati injekcije i zbog čega vidim ove rezultate.

Ipak, oni su odbili komentirati išta prije nego što vide moje laboratorijske nalaze i prouče moju čitavu povijest bolesti. Drugi doktor kojeg sam intervjuirao odbio je komentirati moje rezultate, izražavajući zabrinutost zbog legalnosti lijeka.

Otklanjanje fizičkih simptoma depresije

Iako niti jedan psihijatar neće ponuditi svoje stručno mišljenje na to zašto osjećam olakšanje, svjestan sam da ono što mi se događa možda i nije zbog sintetičkog testosterona i vjerojatno neće proizvesti slične rezultate kod nekog drugog. Testosteron enanthate, sintetička verzija koju sam odlučio uzimati, definitivno nije bio magični lijek. Imao sam ponekad problema s buđenjem.

No on mi je otklonio fizičke simptome depresije i dopustio mi da se fokusiram na mentalni aspekt moje bolesti. Naravno, ja nisam doktor. Ako patite od depresije, uvijek trebate tražiti savjet licenciranih medicinskih stručnjaka koji postoje kako bi vam osigurali da lijekovi koje uzimate stvoriti više štete nego koristi. Liječenje sa strane poput ovoga što ja radim iznimno je opasno. Jedini razlog zašto sam ovo počeo raditi je taj jer sam osjećao da nemam drugog izbora.

Matej Devčić
Telegram autor
1433 članka Više o autoru