Netko je ubio 4 zaštićene kornjače u Parku prirode Lonjsko polje. To mu nije bilo dovoljno, pa ih je nabio na kolac

Kontaktirali smo Park prirode, kažu da su sve prijavili policiji

ZADNJA IZMJENA: srp 14, 2020
Foto: PIXSELL

U Parku prirode Lonjsko polje, osmogodišnji dječaci u ponedjeljak su pronašli zaklane kornjače, nabodene na kolce. Fotografiju stravičnog prizora na svom Facebook profilu objavila je njihova teta, Iris Žuža. Ona je upozorila Park prirode na sirote životinje te ih je pozvala da nađu odgovorne.

Kako kaže, više kornjača bilo je nabodeno na kolce koji su bili postavljeni nekoliko metara jedan od drugog. “Ovo je neviđena sramota da nitko ne može stati na kraj ovakvim psihopatima bolesnim. Ovo je slika i prilika što su moji nećaci od 8 godina mogli danas vidjeti šetajući kroz hrvatski Park prirode Lonjsko polje”, napisala je Žuža u objavi.

Nije prvi gnjusan slučaj?

Nažalost, izgleda da kornjače nisu prvi gnjusan slučaj u Lonjskom polju. “Prošli tjedan napuštena krava s otvorenim ranama u Lonjskom polju sama umire bez vode i hrane, sad zaklane kornjače na kolcima”, kaže Žuža. Iz Lonjskog polja, pak, kažu nam kako su odmah poduzeli sve što je u njihovoj moći.

“Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje najoštrije osuđuje divljački čin ubijanja kornjača! Čim je uočena fotografija na Facebooku, naši su kolege izišli na teren i slučaj prijavili policiji. Na licu mjesta uočene su četiri ubijene ženke barske kornjače, strogo zaštićene vrste u Republici Hrvatskoj”, kažu nam iz Lonjskog polja.

Dodali su kako se nadaju da će odgovorni biti pronađeni i strogo kažnjeni. “Ovakva nedjela gorak su nam podsjetnik da u zaštiti prirode trebamo pomoć stanovnika naselja u Parku prirode i oko njega te naših posjetitelja. I ovim putem ih pozivamo da čim u zaštićenom području Lonjskog polja uoče i najmanju ugrozu prirode – kako životinja, tako i biljaka, kontaktiraju Park prirode”, kažu.

Slučajevi stoke u lošem stanju

Upravu Lonjskog polja upitali smo i o slučajevima stoke pronađene na tom području. I njih je Žuža spomenula u svojoj objavi. “Vezano uz dva slučaja stoke lošeg zdravstvenog stanja na slobodnoj ispaši u Repušničkom polju, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje hitno je reagirala i na njih”, krenuli su i dodali:

“Odmah po dojavi, početkom prošlog tjedna, naši su čuvari prirode izašli na teren i, u skladu sa svojim ovlastima, napravili zapisnik te obavijestili veterinarskog inspektora. Na teren su potom, uz veterinarskog inspektora, izašli komunalni redar grada Kutine te djelatnici Veterinarske stanice iz Kutine. Vlasnik goveda koje je primijećeno u polju te se sumnjalo da je žedno i gladno, obaviješten je i svoju je kravu odvezao iz polja”.

Jednu kravu su morali uspavati

Što se tiče druge krave koju konkretno spominje Žuža, iz Lonjskog polja kažu da je nađena 8. srpnja. “Nije imala markicu po kojoj bi joj se pronašao vlasnik, veterinari su temeljito pregledali. Utvrdili su da je u izuzetno lošem zdravstvenom stanju. Kako bi je poštedjeli daljnjih muka i boli, donijeli su odluku o njezinu uspavljivanju”, kažu.

Napominju još jednom da im ljudi jave ako naiđu na slične prizore. Posjetitelji mogu javiti putem e-adrese [email protected]

 

Željka Orešković
Telegram autor
1132 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program