Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Nevrijeme diljem obale: poplavljeni stanovi, ulice pod vodom, ljudi masovno prijavljuju štete

Dežurne službe su na terenu u Šibeniku, Trogiru, na splitskom području...

Poplavljene ulice u Rijeci
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Olujno nevrijeme s obilnim oborinama noćas i danas prouzročilo je golemu štetu u priobalnim gradovima. Rive diljem zemlje kao i gradske ulice su poplavljene, pod vodom je bila i riječka tržnica, a pune ruke posla imale su i dežurne službe koje su intervenirale zbog odrona, poplava i srušenih stabala.

Cijela je Dalmacija bila u središtu jake ciklone, a pale su ogromne količine padalina. “Do 17 sati dvije se postaje ističu po broju oborina na dnevnoj bazi, i to postaja Roglići na Biokovu, gdje je palo 103 litara po četvornom metru, u Vrgorcu i Biteliću kod Hrvaca zabilježeno je 90 litara kiše po četvornom metru, a situacija u Splitu je različita. I dok je na istoku grada palo desetak litara kiše po kvadratu, na zapadu je zabilježeno 20” ističe Rade Popadić iz udruge Crometeo.

Rijeka Goran Kovacic/PIXSELL

Zatvorili cestu kod Čiova

U splitskom području su zbog dizanja razine mora poplavljene ceste pa je promet bio otežan, a većina poziva koje su uznemireni građani uputili vatrogascima odnosila su se na stajaću vodu na cestama te izlijevanje mora koje je zabilježeno u Trogiru u blizini starog čiovskog mosta gdje je dionica od 150 metara ceste i zatvorena.

Vodice Dusko Jaramaz/PIXSELL

Poplavljeni su i dijelovi Šibenika i drugih mjesta duž šibenske rivijere, a ponovno je najgore prošao stari dio grada Šibenika Dolac, čiji se stanovnici godinama bore s poplavama za svake obilnije kiše i nevremena.

Dolčani su iz svojih ugostiteljskih objekata te iz stanova sami morali ispumpavati vodu i postavljati zečje nasipe, a pod vodom su se našli novopodignuti zidovi te automobili koji su teže prolazili tim dijelom grada.

 

Kod Omiša se izlila Cetina

Zbog obilnih oborina, nabujala je rijeka Cetina, koja se u utorak poslijepodne izlila kod Omiša i poplavila dio staroga grada, gdje 20 vatrogasaca ispumpava vodu, izvijestili su iz Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Omiša. Voda je prodrla i u neke podrume u tom dijelu Omiša.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je o posljedicama olujnog nevremena koje su u priobalnim županijama u srijedu zahtijevale vatrogasne intervencije uslijed odrona i poplava.

Županijski centar civilne zaštite Šibensko-kninske županije zaprimio je tijekom dana nekoliko dojava vezanih uz nepovoljne vremenske prilike. Radilo se o padu stabala na cestu, poplavljenim prometnicama, začepljenim odvodnim šahtovima, manjim odronima kamenja na prometnicama te jedan poziv vezan uz ispumpavanje objekta.

U Zadru otrgnuta brodica s veza

U Zadarskoj županiji zbog velike plime otrgnuta je veća brodica s lučkoga veza, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Zadar. Brodica je dopremljena do luke i nije bilo štete.

ŽC 112 Dubrovnik također je primio više poziva vezanih za kamenja i grane po prometnicama i u vezi prodora razine mora u prizemlje dviju kuća. Od vatrogasaca DVD-a Ston zatražene su vreće s pijeskom, kako bi se spriječilo daljnje prodiranje morske vode.

U Istarskoj županiji nekoliko je primljenih dojava vezanih uz pad stabala na cestu i odrone kamenja. Dvije dojave odnosile su se na veću količinu vode po cestama Pule i Vodnjana. Bez opskrbe električnom energijom bila su mjesta na području Općine Gračišće.

Plima u Jelsi

Posted by Visit Jelsa on Tuesday, November 22, 2022

 

Voda nadirala u podrume kuća

Olujno jugo koje je puhalo na području Splitsko-dalmatinske županije uzrokovalo je pad stabala na DC8 i lokalnim prometnicama, dok je nekoliko grana stabala palo i na vozila na području grada Splita.

Od 13 sati sati voda i more počeli su ulaziti u podrume kuća i poslovnih prostora na području Omiša, Segeta i Kaštel Sućurca. U Omišu se rijeka Cetina izlila na dio grada – Punta, Smokvica, dio Priko. Od 14,45 sati zatvorena je cesta LC6166 Omiš-Kučiće.

Slično je bilo i u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je tijekom dana na području Rijeke i okolice zbog olujnog vjetra ŽC 112 Rijeka zaprimio nekoliko dojava o srušenim stablima. Na intervenciji su bili vatrogasci JVP Rijeka, ozlijeđenih osoba nema. DVD Rab imao je u srijedu ujutro dvije intervencije: ispumpavanje mora u centru mjesta Raba (Stari grad i Trg) i privezivanje broda na Palitu.

U prekidu katamaranske i trajektne linije

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, prema izvješću HAK-a, u prekidu su katamaranske linije Vis – Split, Jelsa – Bol – Split, brodska linija Ubli – Vela Luka – Hvar – Split i trajektne Ubli – Vela Luka – Split, Split – Vela Luka – Ubli sa polaskom iz Splita u 5 sati, Vis-Split kao i brzobrodske linije s polaskom iz Milne za Split preko Rogača, s polaskom iz Splita za Rogač te polaskom iz Rogača za Split u 15,30 sati i ona s polaskom iz Splita za Rogač i Milnu.

U prekidu su i brodska linija Komiža-Biševo, katamaranska linija Korčula-Hvar-Split, trajektna linija Sućuraj- Drvenik kao i trajektna linija 638 Sumartin-Makarska.

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na srednjem i sjevernom Jadranu brod “Marko Polo” će na međunarodnoj liniji L053 Split – Ancona umjesto večeras u 19:45 isploviti iz Ancone sutra u 6:30 sati. Ukrcaj putnika i vozila biti će u predviđeno vrijeme. Dolazak broda u luku Split je u 15 sati, javlja HAK.

Zimski uvjeti na cestama

Zbog nevremena, u prekidu su trajektne linije Stinica – Mišnjak, Brestova – Porozina i Lopar – Valbiska, katamaranske linije Mali Lošinj – Cres – Rijeka i Novalja – Rab – Rijeka te brodska linija Mali Lošinj – Unije – Susak.

Zbog olujnog vjetra, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorena je samo za osobna vozila; na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je za I. skupinu vozila, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja, Krčkom mostu kao i na dionici ceste čvor Križišće-(A7)-Križišće (DC501), lokalnoj cesti Kraljevica (DC8)-čvor Križišće (A7) i dodatno za II. skupina vozila.

Zimski uvjeti proglašeni su na svim cestama Delnica i Čabra kao i na A6 između Bosiljeva II. – Kikovice i DC3 između Vrbovskog i Kikovice.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više