Život

New York bi uskoro mogao zabraniti standardne papirnate račune u dućanima, zbog štetne kemikalije koju imaju u sebi

Umjesto računa obloženog bisfenolom A i BPA-om, slat će se računi mailom ili davati oni od običnog papira

FOTO: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

New York bi mogao uz plastične vrećice i francusku paštetu, foie gras, zabraniti i papirnate račune. Članovi Gradskog vijeća grada NYC planiraju paket zakona koji će od trgovaca zahtijevati da umjesto papirnatog računa kupcu daju potvrdu na email ili papirnate račune koji nisu obloženi bisfenolom A i BPA. Za tu se kemikaliju sumnja da djeluje na ljudske hormone i uzrokuje karcinom dojke i oštećenja mozga, a koristi se u većini potvrda koje dobijemo na blagajni.

Katherine Reevs sa Sveučilišta Massachusetts objasnila je da istraživanja sugeriraju povezanost kemikalije s obolijevanjem od karcinoma dojke, a moguće je da je povezana s autizmom, pretilošću i karcinomom koji je povezan s hormonima, piše Bloomberg.

EU izbacuje opasnu kemikaliju

Iz Američkog vijeća za kemiju kažu da možda nema razloga za uzbunu. Ukazuju na dansku studiju koja je utvrdila da nema neposrednog zdravstvenog rizika vezanog za uzimanje računa koji sadrže BPA.

Prijedlozi zakona Vijeća New Yorka također će zahtijevati da sve prodavaonice i banke koje izdaju papirnate račune koriste papir koji se može reciklirati, a velike trgovine i banke moraju osigurati spremnike za bacanje takvih računa i potvrda.

Ovaj potez grada New Yorka uslijedio je nakon nedavne zabrane prodaje foie gras, francuske delicije pripremljene od pačje i guščje jetre, te aromatiziranih e-cigareta te upotrebe plastičnih vrećica što stupa na snagu u ožujku sljedeće godine. Europska unija zabranila je upotrebu BPA od sljedeće godine.

Nastavite čitati