Nije problem samo cijena kuglice. Državni zavod u Rijeci testirao slastičarnice: ’41 posto sladoleda je nezadovoljavajuće’

Kvaliteta je bitno lošija nego lani i, iako nisu pronađene opasne bakterije, puno uzoraka nije zdravstveno ispravno. Očito nedostaje educiranih sladoledara

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije testirao je kvalitetu sladoleda na Kvarneru i pripadajućim otocima, a rezultati njihovih istraživanja nisu najbolji.

Kvaliteta sladoleda i njegova zdravstvena ispravnost lošiji su nego lani, a u uzorcima koji nisu zadovoljili svojom zdravstvenom kvalitetom, utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija te enterobakterija.

Međutim, Ivona Saršon Žarkovac s Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša ističe kako spomenute bakterije ne ugrožavaju ljudsko zdravlje.

Nije nađena salmonela

“Patogene bakterije poput salmonele nisu utvrđene u niti jednom uzorku. Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegovog čuvanja i higijene samog objekta”, rekla je Saršon Žarkovac za Novi list.

Dodala je da postoji mogućnost kako je jedan od razloga i manjak radnika u ugostiteljstvu, odnosno, manjak edukacije.

Saršon Žarkovac navodi da im uzorke šalje i Državni inspektorat. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka, petina zdravstveno neispravnih stigla je upravo od inspektora. “Ugostiteljima napišemo nalaz i svako daljnje postupanje na odgovornosti je samih vlasnika i voditelja određenog objekta. Mi ne određujemo kazne, ne penaliziramo ugostitelje, to je posao inspektorata”, zaključuje Saršon Žarkovac.