Njemačka je stavila dio Hrvatske na crvenu listu, Britanci najavili isto za cijelu zemlju. Oglasio se šef HTZ-a

Trenutno u Hrvatskoj odmara 17 tisuća britanskih turista

ZADNJA IZMJENA: kol 20, 2020
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je danas upozorenje za putovanja u Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju zbog povećanog broja novozaraženih koronavirusom. “Ne preporučuju se putovanja koja nisu nužna, kao npr. turistička putovanja, u ova područja”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

Napominjući kako su Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) informacije iz Njemačke stigle iz predstavništva u Frankfurtu i njegovog direktora Romea Draghicchija, direktor Kristijan Staničić u komentaru za Hinu ocjenjuje kako je to što Njemačka na listu rizičnih nije stavila cijelu Republiku Hrvatsku “olakotna okolnost”.

“Znamo koliko je za hrvatski turizam važno njemačko tržište s kojeg smo samo u dosadašnjem dijelu kolovoza ostvarili 3,6 milijuna noćenja, što je u trenutnim okolnostima odličnih 93 posto lanjskog rezultata”, poručio je Staničić.

UK bi Hrvatsku mogla staviti na ‘crvenu listu’

Komentirajući nove najave iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK) da bi se Hrvatska još danas mogla naći na ‘crvenoj listi’ te zemlje zbog navodnih uvezenih slučajeva zaraze, Staničić kaže da će to potencijalno rezultirati ranijim povratkom određenog broja britanskih građana s odmora u Hrvatskoj odnosno promjenu planova kod određenog broja koji su namjeravali doći u idućim tjednima.

“Od početka godine do sada imamo približno 97 tisuća dolazaka i 483 tisuća noćenja s tog tržišta što je oko 16 posto lanjskog prometa, čime je u dosadašnjem dijelu sezone UK na 12. poziciji među stranim tržištima”, iznosi Staničić. U Hrvatskoj ih trenutačno ljetuje oko 17 tisuća, od kojih je oko 56 posto u sobama ili apartmanima. Najviše ih je cijelo ljeto u Dubrovniku, Splitu, Konavlima, Hvaru i Puli.

Direktorica HTZ-a za tržište UK-a Daria Reić, naglašava da je zanimanje i turista i partnera još uvijek veliko te da dobivaju izvještaje o dobroj popunjenosti aviona. “Predstavništvo dobiva jako veliki broj poziva potencijalnih putnika koji se interesiraju za trenutnu situaciju u Hrvatskoj, a partneri izvještavaju i o vrlo dobrom bukingu za ostatak kolovoza i rujan”, otkriva Reić.

Trenutno u Hrvatskoj 17 tisuća britanskih turista

I Reić i Staničić ističu da HTZ sa svojim predstavništvima svugdje u svijetu, pa i u UK, i u suradnji s hrvatskom diplomacijom, čine sve što je u njihovim mogućnostima kako bi mjerodavne inozemne institucije imale sve točne i precizne informacije na temelju kojih donose odluke o uvrštenju zemalja na liste rizičnih, odnosno na popise sigurnih zemalja.

“Na žalost, na konačne odluke ne možemo utjecati, a osim epidemiološke situacije prilikom odlučivanja u obzir uzimaju i gospodarsko-ekonomske interese svake pojedine zemlje. Navedeno je posebice vidljivo u činjenici kako smo za neke zemlje rizična destinacija (Slovenija, Austrija, Italija), dok nas neke i dalje smatraju sigurnom turističkom destinacijom te njihovi turisti nesmetano uživaju u odmoru u Hrvatskoj (Njemačka, Švicarska, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, itd..)”, kaže Staničić.

Dodaje i kako su inicirali prijedlog i prema lokalnim turističkim zajednicama da s turističkim subjektima na svom području osiguraju testiranje za sve zainteresirane turiste kako bi nesmetano nastavili boravak u Hrvatskoj.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program