Njemački znanstvenici misle da su pronašli način kako izliječiti ljude od fobija, uključuje VR

Uspjeli su kod osoba koje se boje visina drastično smanjiti strah

ZADNJA IZMJENA: ruj 21, 2017
Foto: Getty Images/iStockphoto

Znanstvenici iz Sveučilišne bolnice u Wuerzburgu u Njemačkoj misle da kombinacijom virtualne stvarnosti i transkranijalne magnetske stimulacije, dakle kada se određene regije mozga stimuliraju ciljanim magnetskim poljem, mogu pomoći ljudima da prevladaju tjeskobu i fobije kao što je strah od visine.

Nova studija provedena je na 39 pacijenata koji su svi patili od straha od visine. Korištenjem virtualne stvarnosti stavljani su u situacije u kojima se javlja strah. Dvadeset minuta prije izlaganja strahu, kod pola sudionika stimuliran je prednji dio mozga transkarnijalnom magnetskom stimulacijom. Drugoj polovici pacijenata davan je placebo.

Bitna je kombinacija s magnetskom stimulacijom

Dvije serije, grupa ljudi koja je tretirana magnetskom stimulacijom prije izlaganja virtualnoj stvarnosti, pokazala je manje razine tjeskobe kod straha od visine. Pozitivni učinci održali su se i nakon tri mjeseca. I neke prijašnje studije bavile su se virtualnom stvarnošću kao terapeutskim sredstvom. A ovaj rad dodaje i magnetsku stimulaciju što bi se zajedno moglo pokazati kao moćno sredstvo za ublažavanje i liječenje fobija.

Znanstvenici žele proširiti istraživanje i na druge strahove da vide mogu li ih tretirati s istim uspjehom. Sljedeća je na redu arahnofobija, strah od paukova. Rad je objavljen u časopisu Brain Stimulation.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program