Život

Nobela za fiziku dobilo troje znanstvenika za revolucionarna dostignuća s laserom

Nobelovu nagradu za fiziku dobili su Arthur Ashkin, Gérard Mourou i Donna Strickland

FOTO: Reals, Tucker
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Nobelovu nagradu za fiziku dobili su Arthur Ashkin, Gérard Mourou i Donna Strickland, upravo je objavljeno. Troje znanstvenika nagradu je dobilo za revolucionarna dostignuća u području laserske fizike. Dr. Ashkin, koji je s 96 godina postao najstariji nobelovac u povijesti, razvio je lasersku tehniku koja se opisuje kao optička pinceta pomoću koje se proučavaju biološki sustavi.

Donna Strickland je tek treća žena u povijesti koja je dobila Nobela na području fizike. S Mourouem je razvila način za generiranje kratkotrajnih ali vrlo intenzivnih laserskih pulsiranja. Njih troje dobit će nagradu od 9 milijuna kruna (oko 860 tisuća eura); pritom će Ashkin dobiti pola iznosa, a drugo dvoje dobitnika po četvrtinu.

Nagrade za medicinu

Jučer je dodjeljena Nobelova nagrada za medicinu; dobili su je američki imunolog James P. Allison i njegov japanski kolega Tasuku Honjo koji dijele nagradu za postignuća ostvarena u liječenju raka. Ustanovili su, naime, kako onesposobiti kočnice imunosnog sustava.

Članovi Kraljevskog instituta u Stockholmu u objašnjenju su naveli da istraživanje dvojice znanstvenika predstavlja preokret u liječenju raka. Allison i Honjo otkrili su mehanizme koji omogućuju da imunosni sustav reagira punom snagom tijekom procesa uništenja tumorskih stanica, stoji u objašnjenju Instituta.

 

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu