Život

Nova promjena vremena: krajem vikenda završava toplinski val, kreće grmljavinsko nevrijeme

Danas se DHMZ oglasio posebnim priopćenjem

Diljem Hrvatske danas je vruće, a na snazi su upozorenja za toplinski val. Danas su se temperature u zemlji kretale od 20°C na Zavižanu pa sve do 35,1°C na mjernoj postaji na splitskom aerodromu.

Upozorenja za toplinski val na snazi su i sutra za cijelu zemlju, pa je velika opasnost proglašena svuda osim na području Dubrovnika i Karlovca. U nedjelju se stanje mijenja, pa je tako umjerena opasnost na području Rijeke i Osijeka, velika na području Knina i Dubrovnika te vrlo velika na području Splita. Za ostatak zemlje tada se ne predviđa toplinski val.

Upozorenja na toplinski val Screenshot: DHMZ

Danas se i DHMZ oglasio posebnim priopćenjem u kojemu pišu o kraju toplinskog vala i promjeni vremena. Javljaju kako je toplinski val zbog dotoka vrućeg zraka s jugozapada zahvatio jugoistočni dio Europe i dio Balkana te kako će, spuštanjem hladnijeg i vlažnijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta, od nedjelje popustiti u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske, a početkom sljedećeg tjedna i na Jadranu.

Vjetar i nevrijeme bi mogli stvarati probleme ovog vikenda

Promjenu najavljuju za vikend, a pišu kako je lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme uz osvježenje. Promjena će se najviše osjetiti na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu dok će se u Dalmaciji zadržati većinom sunčano i vruće. S time se podudara i upozorenje na toplinski val koje je na snazi za Split i Dubrovnik i u ponedjeljak.

Prognoziraju kako bi ovog vikenda probleme mogli stvarati vjetar te lokalno i grmljavinsko nevrijeme i to posebno u pomorskom prometu. Hladna fronta koja donosi promjenu će se preko naših krajeva premjestiti u prvom dijelu nedjelje. Tada će na moru zapuhati umjereno i jako jugo te južni vjetar, a u unutrašnjosti jugozapadnjak. Mjestimice će biti i olujnih udara.

Izraženiji pljuskovi i grmljavina u subotu se očekuju u središnjim krajevima i to popodne, a u noći na nedjelju kao i u nedjelju ujutro i na sjevernom Jadranu te u gorskim predjelima. Mogući su i ponegdje u unutrašnjosti. DHMZ prognozira kako je najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme na sjevernom Jadranu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu