Nova studija otkrila što šećer zapravo čini djeci i rezultati su uznemirujući (ali i obećavajući)

Reduciranje dodatnog šećera smanjuje se kolesterol, tlak i šećer u krvi

FOTO: jeffreyw/Flickr

Činjenica je da su pretila djeca koja konzumiraju dodatni šećer izložena cijelom nizu opasnih bolesti osobito dijabetesu tipa 2 i srčanim bolestima, kažu znanstvenici u najnovijoj studiji objavljenoj prošli tjedan.

Promatrali su 43 pretile djece i našli da je reduciranje unosa dodatnog šećera čak i kada je zadržana ista količina kalorija i ista količina brze hrane, dovelo do dramatičnog poboljšanja cijelog niza zdravstvenih faktora u samo 10 dana. Djeci se smanjio kolesterol, tlak i šećer u krvi, izgubili su nešto na težini iako nisu promijenili unos kalorija ili uveli tjelesnu aktivnost.

Ovo pokazuje kako se brzo može izmijeniti loša zdravstvena slika. Dodatni šećer je štetan sastojak koji mora biti striktno reguliran kaže doktor Robert Lustig, pedijatar endokrinolog iz Dječje bolnice na University of California u San Franciscu.

Izostavljanjem šećera poboljšano zdravstveno stanje

Dodatni šećeri odnose se na prirodne zaslađivače koji se dodaju hrani zbog boljeg okusa, produljenja roka trajanja ili smanjenje troškova. To nisu šećeri koji se prirodno nalaze u hrani kao fruktoza. Polovica dodanih šećera nalazi se u napitcima kao što su energetski napici, voćni sokovi i čajevi. Oko 20 posto dolazi od hrane koja nisu deserti, a ostatak dodanih šećera je u desertima i grickalicama.

132244825_dbf0e21d9f_o

U novoj studiji bilo je uključeno 43 djece koja su pretila i imaju barem jedan kronični metabolički poremećaj, visoki tlak ili kolesterol. Cilj je bio izolirati učinak dodatnih šećera na dječji metabolizam. Poštivao se isti režim prehrane u kojem su samo dodatni šećeri bili zamijenjeni drugom vrstom ugljikohidrata.

Količine masti, bjelančevina i broj kalorija ostali su nepromijenjeni. Dodatni šećeri smanjeni su sa 28 posto na 10 posto kako preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Već poslije 10 dana pokazalo se poboljšanje zdravstvenih parametara kroz smanjenje krvnog tlaka, vrijednosti šećera i masti u krvi, a poboljšala se funkcija jetre i gušterače.

Protivljenje prehrambene industrije

Prehrambena industrija protivi se ovim saznanjima tvrdeći da im nedostaje znanstvenih dokaza o učinku dodanih šećera. Liječnici tvrde da je studija pokazala da dodatni šećeri vode poremećajima metabolizma. Najgore kalorije dolaze od šećera jer se u jetri pretvaraju u masti vode ka otpornosti na inzulin i riziku stvaranja dijabetesa, srčanih bolesti i bolesti jetre.

Autori studije se nadaju da će proširiti istraživanja da bi ustanovili postoje li dugotrajni učinci eliminacije šećera na poboljšanje zdravlja. Postoji i puno studija koje nisu pokazale tako dramatične rezultate pa je potrebno još dodatnih istraživanja koja bi potvrdila ovu ustanovljenu uzročno-posljedičnu vezu.