Nova studija otkriva kako organsko mlijeko može naštetiti trudnicama

Konzumacija organskog mlijeka u trudnoći dovodi do manjeg IQ-a novorođenčati

FOTO: Tanya Ehrler

Organsko mlijeko je manje zdravo od običnog mlijeka, a ako se pije u trudnoći ono može dovesti do smanjenog kvocijenta inteligencije novorođene djece, tvrdi nova studija.

Kada se organsko mlijeko uspoređuje sa mlijekom proizvedenim na konvencionalan način, organsko mlijeko sadrži manje joda koji je značajan za održanje jakog metabolizma.

Postoji mogućnost da su trudnice, koje su prešle na organsko mlijeko misleći da pri tome čine bolje za svoje dijete, povećale rizik razvoj mozga svoje nerođene djece, upozoravaju stručnjaci.

Mlijeko je primarni izvor joda

Jod je važan za zdrav i pravilan razvoj mozga kod beba, osobito u ranom stadiju trudnoće. Prijašnja su istraživanja već pokazala da su buduće majke, koje su imale smanjenu količinu joda tijekom prvog kritičnog perioda trudnoće, rodile djecu smanjenog IQ.

Mlijeko je primarni izvor joda i sva istraživanja pokazuju da njegov nedostatak može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih implikacija.

Ljudi sve više kupuju organsko mlijeko, a nedostatak joda je već odavno poznati problem. Ako se situacija pažljivo ne prati, riskiramo pojavu nove zdravstvene krize u ovom stoljeću, ističu stručnjaci.

Varijacije joda u mlijeku mogu imati značajne posljedice

U Velikoj Britanji u kojoj je rađena studija, pojedini dijelovi zemlje imaju endemska područja gdje su ljudi 1930. i 1940. godine patili od gušavosti, stanja koje se očituje abnormalnim oticanjem tiroidne žlijezde u grlu zbog nedostatka joda u prehrani.

U nekim se zemljama jod dodaje u kruh ili sol, ali u Velikoj Britaniji kravama za mužnju davani su nadomjesci u prehrani, tako da je mlijeko postalo primarni proizvod tog elementa.

Jod Wikipedia

Stručnjaci upozoravaju da je rezultat virtualne eliminacije joda iz mlijeka tijekom devedesetih doveo do toga da 70% tinejdžerica sada ima deficit joda kao rezultat toga što ga ne dobivaju kroz mlijeko. Mlijeko osigurava oko 40% potrebnog unosa joda, tako da varijacije u količini koje mlijeko sadrži mogu imati značajne posljedice.

Utjecaj na tiroksin

Catherine Collins iz British Dietetic Association, kaže da je jod važan kao bitna komponenta tiroksina, glavnog hormona hipofize koji kontrolira rad štitnjače tj. metaboličke procese. Ako nedostaje joda, tiroksin se pojačano luči, potiče rast tkiva štitnjače i povećanje njezinog volumena.

Organsko mljeko osigurava 1/3 manje joda nego mlijeko koje je proizvedeno konvencionalno, vjerojatno zbog razlike u količini joda tijekom zimskog hranjenja krava, ili različite prakse u čišćenju kravljih vimena prije mužnje.

Znanstvenici tvrde da bi ljudi koji ustraju na kupnji organskog mlijeka morali popiti dodatne pola čaše kako bi bili sigurni u količinu koju su putem mlijeka unijeli u organizam ili uzeti multivitamin.