Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Nova studija otkriva učinkovit i posve bezbolan način da izgubite pokoji suvišni kilogram

Vremenski ograničenom konzumacijom hrane može se izgubiti oko 3.5 kilograma

FOTO: Simon Law/Flickr

Prošla je Nova godina i stiglo je vrijeme kada želite izgubiti te dvije tri kile koje ste tako brzo nabacili. Nova studija objavljena u Cell Metabolism objasnila je učinkovit i posve bezbolan način da izgubite pokoji suvišni kilogram, a koji ne zahtijeva promjenu onoga što jedete.

Samo pripazite da počnete sa doručkom ne prije osam sati ujutro, a zadnji obrok nemojte uzimati kasnije od 6 sati, eventualno 8 sati ako je vaš dnevni ritam malo kasniji.

Studija je istraživala običaje uzimanja hrane grupe ljudi i ustanovila da oni jedu tijekom 15 sati dnevno, otprilike svo vrijeme koje su budni. Ako se samo na 16 tjedana ograniči konzumacija hrane na 10 do 12 sati, umjesto 15, izgubi se oko 3.5 kilograma. Nije loše za vrlo mali trud i disciplinu, a efekti traju cijelu godinu.

Povremeni post pomaže da potrošimo više masti

Ovo i nije prva studija koja je to pokazala. Prijašnja istraživanja otkrila su da povremeni post pomaže ljudima da potroše više masti a manje mišićne mase i da dobiju bolju kontrolu šećera u krvi i smanjen rizik za dijabetes.

Razlog pozitivnih efekata je možda taj što produljenje vremena posta tijekom noći pozitivno utječe na cirkadijski ritam, poboljšava san i utječe na funkciju gena vezanih za metabolizam.

Osim toga, nakon osam navečer obično prigrizemo neki keks ili kakvu grickalicu, a to su posve prazne kalorije. Suzdržavanjem od beskorisnih grickalica u večernjim satima postići ćete da vam ni šećer u krvi ne poraste.