Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Nova studija pokazala kako je korištenje antidepresiva povezano s neuspjehom ugradnje zubnih implantata

33 posto pacijenata kojima se zubni implantat nije primio uzimalo je antidepresive

FOTO: Denmark Dental Follow/Flickr

Izgleda da antidepresivi utječu na uspjeh ugradnje implantata, kaže najnovija pilot studija. Rezultati studije su pokazali da antidepresivi povećavaju neuspjeh ugradnje zubnih implantata za četiri puta.

Da bi implantant pravilno urastao u zubnu kost tijelo mora oko implantata izgraditi novu kost koja će ga sigurno i čvrsto držati na mjestu. Antideprsivi olakšavaju simptome depresije i pomažu milijunima ljudi. Ali ipak treba imatu u vidu da ti lijekovi imaju i popratne pojave.

Naime, četiri nuspojave koje imaju utjecaja na zdravlje zuba i usne šupljine brinu zubne liječnike. Antidepresivi povećavaju osteoporozu, stanje u kojem kosti postaju krhke i lomljive, zatim pojava akatisije, poremećaja koji karakterizira potreba za stalnim, nervoznim gibanjem, uključujući pojačano micanje glave i vrata, bruksizam ili škripanje zubima i suhoća usne šupljine. Sve ovo utječe na zarastanje implantata.

Znanstvenici planiraju proširiti istraživanje

33 posto pacijenata kojima se implantat nije primio uzimalo antidepresive
33 posto pacijenata kojima se implantat nije primio uzimalo antidepresive bethany/Flickr

Studija o utjecaju antidepresiva na zarastanje implantata biti će predstavljena na kongresu 19. ožujka. Analiziranjem podataka pacijenata u 2014. godini, zubni liječnici su utvrdili da je 33 posto pacijenata kod kojih se implantat nije primio uzimalo antidepresive.

Grupa znanstvenika planira proširiti istraživanje i savjetuje da se oni koji uzimaju antidepresive konzultiraju sa liječnikom i alternativnim metodama tretiranja depresije, tjeskobe ili boli, prije ugradnje implantata.