Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Nova studija pokazuje da nošenje maske može utjecati i na to koliko ćemo se teško zaraziti Covidom-19

Veličina inokuluma, odnosno doze virusa, određuje koliko će pojedinac biti bolestan

man wearing face mask environmental industrial smog dust toxic air pollution and virus protection concept male cartoon character portrait flat vector illustration (man wearing face mask environmental industrial smog dust toxic air pollution and virus
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Donedavno, znanstvenici su smatrali da je glavna prednost nošenja maski zaštita drugih ljudi. Sada, stručnjaci kažu da nošenje maski pruža zaštitu i onome koji je nosi. Maske mogu smanjiti količinu virusa koja dolazi do osobe što, ako se zarazimo, potencijalno dovodi do lakšeg oblika bolesti, piše Healthline.

To znači da će se Covid-19 širiti populacijom, ali neće utjecati na ljude onako loše kako bi inače utjecao. Stručnjaci kažu da je nošenje maski razlog zbog kojeg imamo ljude s blagim simptomima ili posve asimptomatske.

Koliko maske sprječavaju širenje zaraze?

Kada kapljice sa zaražene osobe slete na nos ili usta druge osobe ili se udahnu iz zraka, mogu je zaraziti. “Maska predstavlja fizičku barijeru za hvatanje tih kapljica” kaže profesor Robert F. Garry s Medicinskog fakulteta sveučilišta Tulane. “Platnene maske mogu blokirati 40 do 60 posto kapljica” kaže profesor Garry te dodaje: “Maske N95 djeluju još bolje i hvataju 95 posto malih čestica. “

Profesor Garry objašnjava da to stručnjake vraća ideji da veličina inokuluma, odnosno doze virusa, određuje koliko će pojedinac biti bolestan.

Studija s hrčcima

U nedavnoj studiji na hrčcima, maskirani hrčci rjeđe su oboljeli od Covid-19, a ako jesu, bolest je bila blaža. Trusted Source sugerira da je nošenje maski u bolnicama dovelo do asimptomatskih infekcija. Prema njihovoj analizi postojećih studija, puno je zdravstvenih djelatnika imalo pozitivan test, a kako su bili bez simptoma nisu znali da su zaraženi. U konačnici, puno zemalja koje je propisalo obavezno nošenje maski smanjilo je stopu teških bolesti i smrti.

U izvješću objavljenom u Journal of General Internal Medicine, profesorica Ghandi s UC San Francisco kaže da bi nam asimptomatske infekcije mogle biti korisne za opću populaciju. Nošenjem maski smanjujemo simptome bolesti pa bi blaža ili asimptomatska bolest mogla dovesti do većeg imuniteta na razini zajednice i sporijeg širenja dok čekamo cjepivo. Maskama možemo usporiti prijenos i možda smanjiti težinu bolesti olakšavajući teret društvu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više