Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Nova studija pronašla dosta dobar razlog zašto jesti više voća i povrća – tvrde da ćemo biti sretniji

Trebali bi postati zadovoljniji vlastitim životom

ZADNJA IZMJENA: srp 17, 2016
Foto: Amelia Crook/Flickr

Nova studija iz Australije tvrdi da smo sretniji ako jedemo više voća i povrća. Znanstvenici su utvrdili da se ljudi koji su prešli sa načina prehrane gdje nisu jeli skoro nimalo voća i povrća na prehranu sa osam dnevnih porcija voća i povrća, osjećaju zadovoljniji kao nezaposlena osoba koja je konačno dobila posao.

Napredak u osjećaju zadovoljstva vlastitim životom javlja se poslije dvije godine od promjene prehrane. Konzumacija voća i povrća pojačava sreću brže nego što poboljšava zdravlje. Prijašnja istraživanja pokazala su poboljšanje zdravlja uvođenjem u prehranu što više voća i povrća ali se ovaj učinak javlja nakon duljeg vremenskog perioda.

Veće zadovoljstvo životom

Motivacija za takvom prehranom slabi činjenicom da se koristi za zdravlje, kao zaštita od karcinoma, javljaju decenijama kasnije. Suprotno tome, veći osjećaj zadovoljstva životom, zbiva se ranije.

Australski znanstvenici pratili su prehranu više od 12.000 ljudi u Australiji tijekom dvije godine. Rezultati su pokazali da su ljudi koji su počeli jesti više voća i povrća na dnevnoj osnovi na kraju studije osjećali veće zadovoljstvo svojim životom. To se dogodilo i kada su u obzir uzete i druge okolnosti, kao veći prihod osobe i promjena životnih okolnosti na bolje. Studija će biti objavljena u kolovozu u American Journal of Public Health.

Potiče serotonin u mozgu

Nije jasno zašto se to događa. Prijašnje istraživanje sugeriralo je da se veće razine pigmenta karotenoida koji se nalaze u nekom voću povezuju sa većim optimizmom. Druge studije su sugerirale da povećan unos B12 vitamina kojeg ima u voću i povrću, možda potiče neurotransmiter serotonin u mozgu, a on svakako ima utjecaja na regulaciju raspoloženja.

Nova saznanja možda pomognu liječnicima da uvjere ljude koliko je značajno da voće i povrće budu zastupljeni u dnevnoj prehrani. Odnos prehrane i emocionalnog zdravlja je nov i u budućnosti ga treba još bolje proučiti. Istraživanje je pokazalo direktnu vezu unosa voća i povrća u organizam i utjecaj na to kako se osjećamo.

Eva Benedik
Telegram autor
1590 članaka Više o autoru
Više s weba