Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Nova studija proučava posljedice opsesivnog trčanja

Kada trčanje postane opsesija ozljede su sve češće, odnosi s bližnjima gori, a pati i ekonomija

Active people in face masks running outdoors. Man and woman jogging during coronavirus outbreak. Vector illustration for fitness, exercising, epidemic concept
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Većina fitnes fanatika zna koliko im trčanje može koristiti, i psihički i fizički. Ali studija sa sveučilišta South Australia upozorava da postoje nedostaci kada se pojavi “ovisnost o trčanju”, piše Study Finds.

Rezultati studije otkrivaju da opsesivni trkači, oni čija predanost trčanju kontrolira njihov život, čine štetu odnosima s partnerom, prijateljima i obitelji, uz to što trpe i ozljede povezane s trčanjem.

Ignoriraju potrebu za oporavkom

Znanstvenici kažu da se oni koji skladno integriraju ovaj sport u svoj život zajedno s drugim aktivnostima, uglavnom manje ozljeđuju i brže oporavljaju od ozljeda. Oni će vjerojatnije ozbiljnije shvatiti znakove ranog upozorenja na ozljede i po potrebi napraviti pauzu u trčanju.

Opsesivna skupina zanemaruje potrebu oporavka od treninga i ignorira znakove upozorenja na ozljede. Autori studije dodaju da se ovi trkači mentalno ne odvajaju od sporta kad im počne štetiti.

Iako im ovaj pristup može donijeti kratkoročne koristi, poput bržeg trčanja, on uzrokuje i više ozljeda povezanih s trčanjem.

Žene se češće ozljeđuju

Ova dva načina razmišljanja dijele se po dobnoj i spolnoj liniji. Stariji trkači sposobniji su se mentalno odmaknuti i brže se oporaviti nakon trčanja od trkača u dobi između 20 i 34 godine. Trkačice su sklonije ozljedama.

Većina ozljeda povezanih s trčanjem je rezultat pretjeranog treniranja i nedostatnog vremena za oporavak. Kad trčanje postane opsesivno, dolazi do problema. Trčanje tada kontrolira život osobe na štetu drugih ljudi i aktivnosti i dovodi do više ozljeda.

Trkačke ozljede štete ekonomiji

Takvo ponašanje zabilježeno je i u drugim sportovima, osobito kod biciklizma i plesa. Istraživanje je provedeno u Nizozemskoj gdje se procjenjuje da ozljede povezane s trčanjem koštaju ekonomiju 16 milijuna dolara u medicinskim troškovima.

Zbog ozljeda se smanjuje i produktivnost, a povećavaju izostanci s posla. Iza nogometa, trčanje je drugo na listi uzroka ozljeda u Nizozemskoj.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu