Nova studija tvrdi da bi kava, zbog klimatskih promjena, mogla postati skuplja i lošija

Očekuje se da će se do 2050. godine prepoloviti proizvodnja kave

FOTO: MARIA ALVAREZ/FLICKR

Većina ljudi smatra da se klimatske promjene već osjećaju i da utječu na svijet. Ali ljudi uglavnom misle da njih neće zahvatiti. I to je razumljivo ako se fokusiramo na utjecaj toplijih zima ili intenzivnih oluja koje nas vjerojatno nikada neće pogoditi. Zbog treba razmišljati o direktnijem utjecaju koje klimatske promjene imaju na naš život, zamislimo da pijemo skuplju kavu i koja je uz to lošeg okusa.

Najnovije izviješće o klimatskim promjenama i proizvodnji kave, utvrdilo je da se pola etiopske proizvodnje kave nalazi na područjima koja ubuduće neće biti pogodna za uzgoj, prenosi Popular Science. Izviješće je objavljeno u časopisu The Nature Plants. Druga izviješća imaju slične prognoze za ostatak svijeta, Brazil, Indoneziju, Kolumbiju. Na svim tim mjestima do 2050. upola će se smanjiti proizvodnja ove dragocjene biljke.

Premještanje površina za uzgoj kave

Navikli smo da globalno zatopljenje pogađa hladna mjesta. Polarni medvjedi plutaju na krhkim santama leda, a pingvini lunjaju okolo po blatu. Kava raste u toplim klimama pa ni ne pomišljamo da tu postoji neki rizik. Kava voli vrućinu. Iako raste u toplim krajevima ne znači da raste baš svugdje gdje je toplo. A određene lokacije imaju izravan utjecaj na okus kave.

Zrna arabice kao i grožđe imaju nešto što se zove terroir, okoliš u kojem rastu određuje njihov okus. Zato iste vrste kave u različitim podnebljima, čak i na dvije strane iste planine, imaju različite okuse. Jedno od potencijalnih rješenja je premještanje površina za uzgoj na veće visine gdje je malo svježije. Samo, ne može se jednostavno premjestiti plantaža na višu lokaciju bez promjene okusa. Možda se mora promijeniti sorta kave, a postoji i limit kako visoko možemo ići.

Ljudi koji uzgajaju kavu morat će posve promijeniti život da bi drugačije uzgajali kavu. To nije mali korak i nije besplatan. Promjena načina uzgoja kave će koštati. Postane li ljudima prihvatljiviji genetski inženjering, možda se mogu stvoriti biljke otpornije na sušu i vrućinu. Inače će konzumenti snositi trošak uspostavljanja novih farmi za uzgoj i novih tehnika uzgoja.

Skuplja i lošija jutarnja kava

Nemamo li proaktivne mjere, bit će nestašice kave. A to diže cijene. Suša u Brazilu 2014. godine udvostručila je cijene kave. U rodnoj zemlji kave, Etiopiji, to se već događa. Suša i dulja ljeta otežala farmerima da proizvedu istu količinu i kvalitetu zrna. Stabla arabice osjetljiva su na male promjene i ne adaptiraju se dobro.

Možda ne primjećujemo kako raste temperatura iz godine u godinu. Ali sigurno ćemo primijetiti kad nam kava postane preskupa i kada promijeni okus. Svaki puta, kada ste prilici, brinite o emisiji stakleničkih plinova, nemojte to činiti samo zato da vam unuci naslijede pristojnu planetu, evo, učinite to i zbog jutarnje kave.