Nova studija tvrdi da bi kroz 100 godina kukci mogli posve nestati; a to bi bila katastrofa za ekosustav

Kukci su temelj hranidbenog lanca, a njihovo nestajanje bi značilo potpuni kaos u ekosustavu

ZADNJA IZMJENA: velj 11, 2019
Foto: PIXSELL

Populacija kukaca u opasnosti je od izumiranja, zaključak je najnovije studije koja na globalnoj razini ispituje ovaj problem, na koji stručnjaci upozoravaju već godinama. Ukoliko se pad populacije nastavi trenutnom brzinom, ekosustav planete bit će u potpunosti narušen i posljedice bi mogle biti strašne.

Do pada populacije insekata dolazi iz više razloga, a možda najbitnije su klimatske promjene i gubitak staništa kukaca koji se događa zbog prijelaza na modernu intenzivnu poljoprivredu i urbanizaciju. Također, insekti nestaju jer se kroz upotrebu pesticida zagađuje tlo i okoliš.

Kukci će za stotinu godina posve nestati

Prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Biological Conservation, u godinu dana se populacija kukaca smanjuje za 2,5 posto, a ako se tako nastavi, kukci bi za stotinu godina mogli posve izumrijeti. Više od 40 posto vrsta kukaca moglo bi izumrijeti i u idućih nekoliko desetljeća.

Stručnjaci naglašavaju važnost kukaca u ekosustavu i hranidbenom lancu u kojem imaju važno, temeljno mjesto. Manji kukci su hrana većim kukcima predatorima, ali i pticama. Također, u slučaju da ove vrste kukaca nestanu, to bi u opasnost dovelo i oprašivanje usjeva i divljih biljnih vrsta.

‘Intenzivna poljoprivreda ubija naš ekosustav’

Budući da 80 posto divljih biljnih vrsta oprašuju kukci, a 60 posto ptičjih vrsta se hrane kukcima, postoji neposredna opasnost da će nestajanje kukaca nepovratno oštetiti upravo taj dio ekosustava. Stručnjaci predlažu ozbiljno i hitno smanjenje korištenja pesticida i usvajanje ekološki prihvatljivijih zamjena.

Potvrđeno je da se na organskim farmama nalazio daleko veći broj kukaca, no naglašava se da povremeno korištenje pesticida nije uzrok ovom problemu. “Intenzivna industrijska masovna poljoprivreda ubija naš ekosustav”, rekao je voditelj studije Francisco Sánchez-Bayo.

Josipa Lenić
Telegram autor
43 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program