Nova studija tvrdi da crno vino i bobičasto voće imaju isti učinak na gubitak masti kao i vježbanje

Polifenoli u voću potiču oksidaciju masti pa se višak ne taloži u organizmu

FOTO: Flickr

Nova studija kaže da prehrana koja sadrži resveratol, kojeg ima u većini bobičastog voća i grožđu, može pomoći borbi protiv pretilosti. Polifenoli iz voća, osobito resveratol pomažu sagorijevanju viška masti. Znanstvenici sa Washington State University davali su odraslim miševima količinu bobičastog voća jednaku količini od 340 grama koju bi dnevno trebala uzmati odrasla osoba.

Iako su miševi jeli hranu bogatu mastima dobili su 40 posto manje na težini nego oni kojima resveratol nije davan. Istraživanje je objavljeno u International Journal of Obesity. Voditelj studije prof. Min Du kazao je da polifenoli u voću, uključujući resveratol, potiču oksidaciju masti pa se višak ne taloži u organizmu.

Pomažu u sagorijevanju lipida

Polifenoli pretvaraju bijelu mast u takozvanu bež mast koja sagorijeva lipide, pomažući da tijelo ostane u ravnoteži te tako prevenira pretilost i slab metabolizam.

Borovnice, jagode, brusnice, grožđe i jabuke su osobito bogati resveratolom. Crveno vino, merlot i cabernet sauvignon poznati su da sadrže resveratol samo u puno manjoj količini. Mnogi korisni resveratoli su netopljivi i filtriraju se tijekom procesa proizvodnje vina.