Nova studija: zatvaranje američkih škola na proljeće utjecalo je na pad broja zaraženih

Znanstvenici kažu da bi zatvaranje škola moglo biti povezano s oko 1,37 milijuna slučajeva

ZADNJA IZMJENA: kol 6, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Zatvaranje američkih škola od ožujka do svibnja možda je dovelo i do milijun slučajeva manje oboljelih od Covida-19 u SAD-u i spasilo više od 40 tisuća života, pokazuje nova američka znanstvena studija. Američke savezne države koje su ranije zatvorile škole kad je slučajeva koronavirusa bilo najmanje imale su veći tjedni pad broja slučajeva oboljelih u tom razdoblju, u usporedbi sa saveznim državama koje nisu tako brzo zatvorile škole i imale su daleko veći broj slučajeva Covida-19, prema radu objavljenom u medicinskom časopisu JAMA u srijedu, prenosi CNN.

Znanstvenici iz dječje bolnice Cincinnati i sveučilišta Cincinnati ocijenili su da njihova analiza pokazuje da “vrijeme zatvaranja škola igra ulogu u razmjerima promjena”. Primjenjujući svoje zaključke na čitavo stanovništvo znanstvenici su ocijenili da je “zatvaranje škola moglo biti povezano s oko 1,37 milijuna slučajeva Covida-19 manje tijekom 26-dnevnog razdoblja i s 40.600 manje smrti tijekom 16-dnevnog razdoblja.”

Danas su okolnosti drugačije

Znanstvenici ističu da se ti zaključci ne mogu primijeniti na sadašnje rasprave o otvaranju škola jer su okolnosti drukčije, primjerice tada je malo ljudi nosilo maske za lice i poštivalo pravila socijalnog distanciranja. Primjerice “nejasno je kako bi izgledalo širenje Covida-19 da su škole ostale otvorene u trenutku kad su države počele uvoditi mjere ograničenja kretanja”, istaknuli su znanstvenici.

“Moguće je da bi širenje bolesti vezano uz škole bilo usporeno mjerama borbe protiv širenja virusa koje su preporučili centri za kontrolu i prevenciju bolesti i američka pedijatrijska akademija, a to uključuje i stalno pranje ruku, nošenje maski, održavanje socijalne distance i pojačane mjere higijene”. Znanstvenici su u okviru istraživanja koristili modele kojima su procjenjivali razlike učestalosti Covida-19 i smrti između područja na kojima su škole bile otvorene i onih na kojima su škole bile zatvorene.

Ipak, potrebno je više istraživanja

Ti modeli sugeriraju da su područja u kojima su škole zatvorene na početku epidemije u odnosu na područja gdje su škole bile otvorene na vrhuncu epidemije imala 128,7 manje slučajeva Covida-19 na sto tisuća stanovnika u promatranih 26 dana te 1,5 smrti manje na sto tisuća stanovnika u promatranih 16 dana.

Znanstvenici ističu da je jedno od ograničenja studije to što su se na tim područjima u različito vrijeme počele uvoditi mjere borbe protiv širenja bolesti koje su također mogle igrati ulogu. Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo u kojoj su mjeri te intervencije utjecale na rezultate i pad broja zaraženih i umrlih od Covida-19, kažu istraživači.

Fauci kaže da su škole dio eksperimenta

Glavni američki infektolog dr. Anthony Fauci kazao je kako će i uz sve mjere opreza otvaranje škola biti “dio eksperimenta” u kojemu će se učiti kako virus utječe na djecu i širenje bolesti u zajednici, bez obzira na to kako to grubo zvučalo jer se sada ne znaju puni razmjeri utjecaja otvaranja škola na širenje bolesti.

Fauci je dodao kako se do sada zna da djeca u dobi od 10 do 19 godina mogu prenositi virus na odrasle jednako lako kao i druge odrasle osobe, ali se još ne zna dovoljno o tome kako se od djece u dobi do deset godina života širi virus na druge.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program