Život

Nove mjere nekima su potpuno nejasne. Dio organizatora zagrebačkog Adventa još ne zna što im je činiti

Neki još ne znaju mogu li održati svoje programe

Advent u prolazu sestara Baković
FOTO: Borko Vukosav

Unatoč donesenim novim i strožim mjerama te najavama ministra Božinovića kako se “zabrana održavanja odnose i na sajmove”, iz zagrebačke Turističke zajednice u četvrtak su nam kazali kako je zasad službeno otkazana tek gastro inicijativa “žićBo”. Ona je, naime, bila vezana uz ugostiteljske objekte, a oni do 21. prosinca ne smiju raditi.

Problem s novim mjerama je to što su one u nekim slučajevima nejasne. Primjerice, Ivana Lušić iz udruge Musica Nota kaže nam kako im baš nije najjasnije hoće li se njihov program održati. Zaduženi su za organizaciju Festivala adventskih i božićnih pjesama.

‘Poslali smo upit’

“Nije baš najjasnije odnose li se mjere i na nas pa smo poslali upit. Zasad još ne možemo sa sigurnošću reći”, kaže nam Lušić. Provjerit će i utječu li nove mjere na organizaciju Adventa pod lanternama, manifestaciju u kojoj nažigači pale plinske lanterne uz pratnju zbora Musica Nota.

Advent Classic Fest, koncerti Zagrebačkih solista te Zagrebačkog komornog orkestra će se, tvrde organizatori, održati. “Mi smo u prostoru u koji inače stane 800 ljudi, sada smo trebali održavati koncerte za njih 50, ali ako ćemo morati smanjiti na 25, tako će biti. No koncerti će se održati”, kaže nam Ida Gamulin iz Udruge klavirskih pedagoga Hrvatske koja organizira Advent Classic Fest.

Bit će živih jaslica

Koncerti s božićnih balkona također će se održati. “Ako će trebati smanjiti broj sudionika učinit ćemo to, ali kod nas je nizak rizik od zaraze, posjetitelji će biti ispod balkona i kontrolirat će se poštuju li se epidemiološke mjere”, kaže nam organizator Srđan Peić.

Žive božićne jaslice također idu po planu, samo malo izmijenjeno. Predstava se neće održati, a za posjetitelje će na scenu izlaziti po dvoje sudionika. “Izlazit će ili po dva kralja, ili po dva anđela, da se ljudi mogu fotografirati”, kaže nam Irena Šoštar Frančišković iz udruge S.I.D.R.O. koja sve organizira.

Zagreb Advent Run se održava

Zagreb Advent Run također nisu pogodile mjere. “Utrka traje tri dana, svatko se može uključiti odakle želi, bitno je samo da prođu cilj i da se tradicionalno zamaskiraju. Pazit ćemo da ni u jedno trenu na cilju ne bude više od 25 ljudi”, kaže nam Sven Veronek iz Run Croatia.

Održat će se i Bajka za van na Ribnjaku, ali broj sudionika je ograničen na 25, Muzej vlakića.

Nastavite čitati