Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Nova studija: mravi mogu nanjušiti karcinom, i to nevjerojatno precizno

Jednog dana, smatraju autori studije, mogli bi se koristiti kao brz i neinvazivan način otkrivanja raka

A ant crawls on flower buds at Pasir Ris park in Singapore on October 21, 2022. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP)
FOTO: AFP

Nova studija, objavljena u Proceedings of the Royal Society B, pokazuje kako mravi mogu razlikovati miris urina zdravih miševa i onih s kancerogenim tumorima, piše Scientific American.

Istraživanje služi kao dokaz da bi se mravi jednog dana mogli koristiti kao brz, jeftin i neinvazivan alat za otkrivanje karcinoma, kažu autori.

Imaju razvijen osjet mirisa

Koautor studije Baptiste Piqueret, etolog s Instituta Max Planck u Njemačkoj kazao je za The Washington Post da su rezultati vrlo obećavajući, ali su još uvijek daleko da bi se mogli koristiti za otkrivanje karcinoma kod ljudi.

Rano otkrivanje karcinoma povećava šanse za preživljavanje, ali metode ranog otkrivanja su obično invazivne i skupe tako da znanstvenici već neko vrijeme pokušavaju istraživati kako iskoristiti njuh životinja. Tumorske stanice oslobađaju hlapive organske spojeve koje neke životinje mogu nanjušiti. U prijašnjim studijama, psi su otkrili ove spojeve u uzorcima mirisa pojedinih ljudi.

Iako mravi nemaju nos, osjetilo mirisa im je jako razvijeno. Antene na vrhu njihovih glava otkrivaju i oslobađaju mirise kako bi našli hranu, napali plijen i zaštitili potomke, piše Post. U studiji iz 2022.godine Piqueret i drugi pokazali su da mravi, vrste formica fusca, mogu nanjušiti razliku između laboratorijski uzgojenih stanica karcinoma i zdravih stanica.

Miris povezali s nagradom

U novoj studiji, znanstvenici su miševima transplantirali posebno agresivne tumore dojke. Mrave su zatim izložili mirisu urina bolesnih miševa i naučili ih da miris povezuju sa slatkom nagradom. Kada su im predstavljeni uzorci urina bolesnih i zdravih miševa, 20 posto više vremena proveli su kod urina bolesnih miševa.

Mravi, kada nanjuše karcinom, mogli bi biti u prednosti u odnosu na druge životinje, smatraju autori. Iznenađujuće, bilo ih je lako trenirati, kroz samo tri pokušaja u trajanju od desetak minuta, piše Scientific American.

Kako na miris urina utječe prehrana, dob i spol pacijenta, obučiti mrave za ljude bit će zahtjevnije, kaže Piqueret za Newsweek. A tek treba vidjeti mogu li mravi obučeni za prepoznavanje jedne vrste karcinoma prepoznati i druge vrste.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više