Život

Dva potresa pogodila su jutros Zagreb. Seizmolozi: 'Snažniji je bio magnitude 3,2, epicentar je opet Markuševec'

Potres se snažno osjetio u svim dijelovima grada

Jutros prije 10 sati Zagreb su pogodila dva nova potresa, mjesec dana nakon što je onaj magnitude 5,5 stupnjeva prouzročio golemu štetu u centru Zagreba, u Markuševcu, u Čučerju, i u još nekoliko gradskih naselja.

Iz Seizmološke službe Republike Hrvatske maloprije javljaju da su seizmografi zabilježili dva potresa kod Markuševca, prvi je bio magnitude 3,2 stupnjeva, a drugi nešto slabiji – 2,3.

“Prvi se dogodio u 9 sati i 52 minute, a drugi u 9 sati i 59 minuta. Prvi potres bio je umjeren, magnitude 3.2 prema Richteru, intenziteta u epicentru IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice i osjetio se diljem Zagreba i okolice. Drugi potres bio je slab, magnitude 2.3 prema Richteru, intenziteta u epicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice te se osjetio u epicentralnom području i sjevernom dijelu Zagreba”, kažu iz Seizmološke službe.

EMSC prvi javio magnitudu od 3,5 stupnjeva

O potresu su prvi javili iz Europskog mediteranskog seizmološkog centra, a prema njima magnituda potresa bila je 3,5 stupnja, s epicentrom dva kilometra sjeveroistočno od Zagreba, na dubini od dva kilometra. No, izvješća o magnitudama europskih seizmologa vrlo često budu ažurirana od strane hrvatskih kolega.

Kako javljaju čitatelji, potres se snažno osjetio u svim dijelovima grada, mnogi su čuli i tutnjavu. “Ovo je bio jedan od jačih popratnih udara nakon onog potresa od prije mjesec dana”, napisao je jedan Zagrepčanin iz Maksimira na stranici EMSC.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu