Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Novi test krvi, koji su razvili američki znanstvenici, mogao bi naći stanice raka i prije nego se pojave prvi znakovi

Test se naziva CancerLocator i može biti dio rutinske godišnje provjere

Znanstvenicima je uspjelo razviti test krvi koji ne samo da otkriva tumor, nego prepoznaje i gdje se u tijelu nalazi, objavljeno je u časopisu Genome Biology. Ovo izvanredno otkriće omogućit će liječnicima da dijagnosticiraju karcinom prije nego se znakovi, kao na primjer izraslina, uopće pojave.

Test je dovoljno jednostavan da postane dio rutinske godišnje provjere kao i svi drugi krvni testovi. Ovaj test, naziva Cancer Locator, napravili su znanstvenici sa University of California u Los Angelesu, a radi na način da lovi DNK tumora koji cirkulira u krvi ljudi koji imaju karcinom.

Kompjuter prepoznaje otiske tumora

Tumori koji rastu u različitim dijelovima tijela, nose različiti otisak koji kompjuter može prepoznati. “Neinvazivna dijagnoza karcinoma je vrlo važna, dozvoljava ranu dijagnozu karcinoma, a što se ranije karcinom ulovi, veće su šanse da će pacijent pobijediti bolest”, kaže profesor Jasmine Zhou s navedenog sveučilišta i koautor studije.

Iz uzorka krvi dijagnosticira se i vrsta karcinoma. Tehnologija zahtijeva još usavršavanja, ali su potencijalne koristi ogromne. Da bi mogli napraviti ovaj test krvi, američki je tim načinio kompjutersku bazu podataka koja sadrži specifične uzroke molekula koje se pojavljuju u tkivima kada je tumor prisutan.

Test prepoznaje 8 od 10 karcinoma

Neki markeri za DNK oštećenja pokazuju se bez obzira na to koji je karcinom prisutan, dok su drugi specifični za vrstu tkiva iz kojeg su potekli, kao pluća ili jetra. Ustanovljen je i molekularni uzorak za nekancerogene primjerke. Test je provjeren deset puta na uzorcima krvi 29 pacijenata sa karcinomom jetre, 12 pacijenata sa karcinomom pluća i pet sa tumorom dojke.

Test je prepoznao 8 od deset karcinoma i dao lažan rezultat na manje od jednog uzorka na 100 drugih osoba. Iako je razina tumorske DNK prisutna u krvi u ranom stadiju bolesti niska, program može prepoznati dijagnozu pa tako pokazuje neizmjerne potencijale ove metode u ranom otkrivanju tumora.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više