Novo istraživanje ima dosta neobičnu tezu; tvrdi da tjestenina ne deblja već da pomaže kod mršavljenja

Istraživanje je pratilo 23 tisuće ljudi iz različitih područja Italije

FOTO: Michael Fötsch/Flickr

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nutrition and Diabetes, kaže da se tjestenina već desetljećima pogrešno smatra krivcem za debljanje. Istraživanje koje stiže, naravno, iz Italije, tvrdi posve suprotno. Iako bogata ugljikohidratima, tjestenina može pomoći mršavljenju. Kada se tjestenina jede kao dio mediteranske prehrane bogate povrćem i maslinovim uljem, indeks tjelesne mase se smanjuje, a struk sužuje.

Ova talijanska studija pratila je 23.000 ljudi iz različitih područja Italije. Sudionici studije su bilježili sve što jedu. Analizom podataka utvrđeno je da tjestenina nije imala baš nikakvog utjecaja na debljanje već se pokazao baš suprotan efekt. Podaci o prehrani na velikom uzorku pokazali su tendenciju smanjenja težine kod ljudi koji jedu tjesteninu.

Mediteranska prehrana sadrži rajčice, luk, maslinovo ulje…

Ljudi kada žele smršaviti potpuno izbacuju tjesteninu iz prehrane. Ovo istraživanje baca drugačije svijetlo na ovu fundamentalnu komponentu tradicionalne mediteranske prehrane.

5714437003_22f853281f_o
Mediteranska prehrana je dobra za zdravlje Flickr/Daniel Rossi

Zaključak istraživanja je da je mediteranska prehrana svakako dobra za zdravlje, a oni koji je se pridržavaju jedu i puno više rajčica, luka, češnjaka, maslinovog ulja, sira i riže. Koristan učinak konzumiranja tjestenine postoji, kažu ovi znanstvenici, bez obzira na to da li se mediteranska prehrana slijedi striktno.

Razilaženje stručnjaka

Stručnjaci se razilaze oko toga treba li jesti hranu bogatu masnoćama sa malo ugljikohidrata ili nisku u mastima, a bogatu ugljikohidratima. Ova studija pokazuje da je svakako pogrešno demonizirati ugljikohidrate. Podaci jasno pokazuju da konzumacija hrane bogate ugljikohidratima kao tjestenina ne mora imati štetan učinak na težinu. Rezultati studije podržavaju trenutne prehrambene preporuke i podržavaju izbalansiranu prehranu.

Neki stručnjaci prigovaraju da se studija zasniva na tome što su ljudi izjavljivali o svojim prehrambenim navikama. Tvrde da je jako važna količina tjestenine koja se pojede, a u ovoj studiji radilo se o svega 50 do 60 grama dnevno. Puno manje nego zapadni svijet jede. Jer naravno, jede li se dovoljno povrća, maslinovog ulja i masne ribe, mala količina tjestenine ne može biti štetna i voditi debljanju.