Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Znanstvenici su proučavali viruse na Zemlji i kažu da nam dobar dio njih doslovno pada s neba

Virusi iz troposfere putuju tisućama kilometara i vraćaju se natrag na Zemlju

FOTO: Pixabay

Novo, zajedničko istraživanje znanstvenika iz Kanade, Španjolske i Amerike kaže da začuđujuće veliki broj virusa koji cirkuliraju Zemljom pada iz atmosfere. Znanstvenici sa sveučilišta British Columbia zabilježili su veliki broj virusa koji se svakoga dana sa Zemljine površine premještaju u slobodnu troposferu.

Znanstvenici su, zatim, pratili koliki broj pada natrag na Zemljinu površinu. Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da virusi iz troposfere putuju tisućama kilometara i vraćaju se natrag na Zemlju, piše phys.org.

Pronašli genetski slične viruse različitim okolišima

“Svakoga se dana više od 800 milijuna virusa po kvadratnom metru deponira iznad planetarnog graničnog sloja, a to je 25 virusa za svakoga stanovnika Kanade”, tumači virolog Curtis Suttle sa sveučilišta British Columbia, u časopisu Međunarodnog društva za mikrobiološku ekologiju.

“Prije otprilike 20 godina počeli smo nalaziti genetski slične viruse u vrlo različitim okolišima na Zemlji” objašnjava Suttle fenomen putovanja virusa po svijetu. Bakterije i virusi dospiju u atmosferu malim česticama prašine s tla i isparavanjem mora. A natrag na Zemlju stižu kišom i česticama prašine.

Suttle je, zajedno sa svojim suradnicima sa sveučilišta Granada i San Diego State Universityja, želio znati koliko se toga materijala nalazi u sloju atmosfere na oko 2500 do 3000 metara visine. Na tim visinama čestice mogu biti prenesene dalje nego one koje se nalaze niže u atmosferi.

Većina u zrak dospije morskim isparavanjem

U španjolskim planinama Sierra Nevada, koje su više od 3400 metara, znanstvenici su pratili milijarde virusa i desetine milijuna bakterija koje se dnevno deponiraju po kvadratnom metru. Stopa deponiranja virusa bila je devet do 461 puta veća nego stopa za bakterije. Virusi se premještaju u atmosferu na jednome kontinentu, a deponiraju na drugome.

Bakterije i virusi stižu natrag na Zemlju padalinama i prašinom iz Sahare. “Kiša je manje efikasan način premještanja virusa iz atmosfere nego isparavanja mora”, kaže mikrobiologinja Isabel Reche sa sveučilišta Granada.

Znanstvenici kažu da većina virusa nosi potpis koji pokazuje da su u zrak dospjeli iz morskih isparavanja. Virusi putuju na manjim, lakšim, organskim česticama u zraku i plinovima, pa visoko u atmosferi mogu dulje ostati.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu