Novo istraživanje: mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine među vršnjacima u EU

Izašlo je novo istraživanje Eurostata

ZADNJA IZMJENA: srp 15, 2020
Foto: eurostat/unsplash

Prema novom istraživanju Eurostata, mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine u Europskoj uniji. Među svim zemljama članicama EU, Hrvatska je imala najveći udio mladih između 16 i 24 godine koji imaju osnovne i napredne digitalne vještine, njih 97 posto. Iza nas slijede Estonija, Litva i Nizozemska s 93 posto te Grčka s 92 posto. Na začelju popisa, nalaze se Rumunjska (56 posto), Bugarska (58 posto), Italija (65 posto), Mađarska (68 posto) te Latvija i Luksemburg s po 75 posto.

Općenito, u 2019. godini zabilježeno je kako je četvero od petero mladih (80 posto) u dobi od 16 do 24 godine u Europskoj uniji svladalo digitalne vještine na osnovnoj ili naprednoj razini. Hrvatska se nalazi i na trećem mjestu u kategoriji mladih od 25 do 29 godina, s 92 posto osoba s digitalnim vještinama. No, u skupini od 35 do 44 godine, nalazimo se na dnu tablice, sa 64 posto osoba s digitalnim vještinama. U toj dobnoj skupini prednjači Island, s 92 posto.

FANTASTIČNE VIJESTI za dobro jutro, prema ovom istraživanju hrvatski mladi najbolji u EU po digitalnim vještinama (link…

Posted by Nenad Bakic on Wednesday, July 15, 2020

Rezultate je komenirao i Bakić

Rezultati su prikljupljeni anketom među mladima, a u njoj se istraživalo snalaženje mladih u određenim digitalnim vještinama. Među njima je primjerice bilo pronalaženje informacijama na internetu, poput dodatnih informacijama na službenim stranicama vladinih tijela ili nekih proizvoda. Ispitivale su se i komunikacijske vještine, što je uključivalo i pisanje e-mailova i uploada na razne stranice.

Druge kategorije sadržavale su instalaciju softvera i promjene postavki na računalu te kupnju i prodaju na internetu. Testiralo se i koliko mladi znaju koristiti internet bankarstvo. Uz to, testiralo se i stvaranje dokumenata i prezentacija te uređivanje fotografija i videa. Jedan dio testa odnosio se i na pisanje koda, odnosno, kodiranje.

Ove sjajne vijesti komentirao je na svojem Facebook profilu i poduzetnik Nenad Bakić, koji je jedan od osnivača organizacije Croatian Makers. “Fantastične vijesti za dobro jutro, prema ovom istraživanju hrvatski mladi najbolji u EU po digitalnim vještinama. Ako je nešto budućnost, ako je nešto vrijedno – ovo je vrijedno”, napisao je Bakić.

Ivan Luzar
Telegram autor
1819 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program