Život

Novo istraživanje sugerira da bi loše zdravlje crijeva moglo utjecati na težinu simptoma koronavirusa

Veza zasad nije dokazana, no dio znanstvenika smatra da bi zdravlje crijeva osobe moglo biti presudno za razvoj simptoma

Abstract hand drawn background with paintbrush endless line. Vector seamless pattern
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Osobe zaražene Covidom-19 imaju širok raspon simptoma i različitu težinu simptoma. Pacijenti najčešće prijavljuju visoku temperaturu i respiratorne probleme. Ali obdukcije i druge studije otkrile su da infekcija može zahvatiti jetru, bubrege, srce, slezenu i gastrointestinalni trakt.

Znatan dio pacijenata hospitaliziranih zbog problema disanja također ima proljev, mučninu i povraća što sugerira da kad virus uđe u probavni trakt, povećava se ozbiljnost bolesti. Mikrobiolog Heenam Stanley Kim, sa sveučilišta Južna Koreja u Seulu, u recenziji objavljenoj ovog tjedna u časopisu MBio, istražio je nove dokaze koji sugeriraju da loše zdravlje crijeva negativno utječe na prognozu ishoda bolesti, piše SciTechDaily.

Na temelju svoje analize, Kim smatra da disfunkcija crijeva može povećati ozbiljnost infekcije omogućujući virusu pristup površini probavnog trakta i unutarnjim organima. Ti su organi osjetljivi na infekciju jer na površini imaju rašireni ACE2 protein koji virus SARS-CoV-2 koristi za ulaz u stanice.

Patogeni lakše pristupaju stanicama crijevne sluznice

Kim kaže da se čini da postoji vrlo jasna i očita veza između promijenjenog crijevnog mikrobioma i ozbiljne bolesti. Studije su pokazale da se ljudi s kroničnim bolestima, visokim tlakom, dijabetesom i prekomjernom težinom, suočavaju s većim rizikom teže bolesti.

Rizik raste i s godinama, a starije odrasle osobe najosjetljivije su na komplikacije i vjerojatnost hospitalizacije. A oba čimbenika, i godine i kronične bolesti, povezana su s izmijenjenom mikrobiotom crijeva. Neravnoteža može utjecati na integritet crijevne barijere, primjećuje Kim, pa patogeni lakše pristupaju stanicama crijevne sluznice.

Zdravlje crijeva osobe može biti presudno?

Do sada veza zdravlja crijeva i prognoze bolesti Covid-19 nije empirijski dokazana, kaže Kim. Mnoge studije opisuju složenu vezu. Kim smatra da zdravlje crijeva osobe u trenutku infekcije može biti presudno za razvoj simptoma.

Mnoga su istraživanja otkrila smanjenu bakterijsku raznolikost u uzorcima crijeva prikupljenih od bolesnika s koronavirusom u usporedbi s uzorcima crijeva zdravih ljudi. Bolest je povezana i s iscrpljivanjem korisnih bakterijskih vrsta i obogaćivanjem patogenih. Slična neravnoteža povezana je i s infekcijom gripe A, iako se ova dva virusa razlikuju u načinu na koji mijenjaju cjelokupni mikrobni sastav.

Problematična prehrana s manjkom vlakana

Kim je kazao da je počeo analizirati studije nakon što je shvatio da su bogate zemlje s dobrom medicinskom infrastrukturom, SAD i zemlje zapadne Europe, među najteže pogođenima virusom. Zapadna prehrana, uobičajena u tim zemljama siromašna je vlaknima, a prehrana s manjkom vlakana jedan je od glavnih uzroka promijenjenog mikrobioma crijeva.

Dokažu li buduće studije da zdravlje crijeva utječe na prognozu tijeka Covid-19, smatra Kim, tada bi znanstvenici trebali iskoristiti tu vezu za bolje strategije usmjerene na prevenciju i upravljanje bolešću. Uz prehranu s više vlakana, smanjuje se rizik teške bolesti. Transplantacija fekalne mikrobiote mogla bi biti tretman koji vrijedi razmotriti za pacijente s najgorim slučajevima bolesti.

Problem zdravlja crijeva ipak nadilazi Covid-19, ističe Kim. Kad prođe pandemija, svijet će se i dalje boriti s kroničnim bolestima i drugim problemima povezanima s lošim zdravljem crijeva.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu