Život

Novo znanstveno otkriće: na Europi, jednom od Jupiterovih mjeseca, definitivno postoje izvori vodene pare

Stručnjaci objašnjavaju što bi to moglo značiti

FOTO: NASA
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

NASA je upravo potvrdila kako su njezini znanstvenici iz međunarodnog istraživačkog tima pronašli dokaze da na Jupiterovom mjesecu Europa postoje izvori vodene pare. Ekipa stručnjaka to je uočila promatrajući to nebesko tijelo kroz jedan od najvećih svjetskih teleskopa, Keck, koji se nalazi na Havajima, piše NASA.

Spektrografom tog teleskopa, koji mjeri kemijski sastav planetarne atmosfere infracrvenom svjetlošću koju atmosfera emitira ili upija, dokazali su prisutnost molekula vode. Naime, one emitiraju specifične frekvencije infracrvene svjetlosti kada reagiraju sa solarnom radijacijom. “Iako još uvijek nismo otkrili tekuću vodu, pronašli smo sljedeću najbolju stvar: vodenu paru”, rekao je znanstvenik Lucas Paganini.

Više vode nego na Zemlji

Sada kada je potvrđeno da na Europi ima vodene pare, to može značiti tri stvari. Prvo, da ispod zaleđene površine postoji površina vode koja bi mogla biti dvostruko veća od one na Zemlji. Drugo, moguće je da se ispod površine Europe nalaze plitki rezervoari otopljenog leda, a treća mogućnost, koja je ipak najmanje vjerojatna, jest da snažno Jupiterovo zračenje podiže čestice vode s njegove zamrznute površine.

“U cijelom Sunčevom sustavu nalazimo dvije od tri komponente bitne za razvoj života: esencijalne kemijske elemente (ugljik, vodik, kisik, dušik, fosfor i sumpor) te izvore energije, ali treće komponente, tekuće vode, baš i nema izvan našeg planeta”, rekao je Paganini.

Desetljećima traže vodu

Inače, još prije 40 godina svemirska letjelica Voyager snimila je prve detaljnije fotografije Europe, jednog od Jupiterovih 79 mjeseca. Na njoj su tada uočene smeđe pukotine koje su znanstvenici momentalno počeli istraživati kako bi saznali kako su nastale i što su uopće.

Uskoro je otkriveno da bi one mogle značiti da na Europi postoji skriveni ocean ispod zaleđene površine, a iz kojeg izbijaju gejziri. Ipak, sve dosad astrofizičari nisu uspjeli empirijski dokazati tu hipotezu, odnosno da se u gejzirima nalaze molekule vode.

Paganini i njegov tim 18. studenog objavili su da su detektirali dovoljno vode da se njome može napuniti olimpijski bazen u nekoliko minuta. Osim toga, otkriveno je i da se količine vode vidljive sa Zemlje pojavljuju zbilja rijetko. Još 2013. godine Hubbleom su otkrivene zasebne molekule vodika i kisika u atmosferi Europe, ali nikada u spoju koji čini vodu.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu