Objavljeni su spisi o Tesli koje je FBI čuvao 73 godine. Izgleda da su se htjeli dočepati njegove ‘zrake smrti’

Nakon njegove smrti pokupili su svu Teslinu imovinu

ZADNJA IZMJENA: ruj 29, 2016
Foto: Wikipedia

FBI je objavio dokumente o Nikoli Tesli 73 godine nakon što je američka vlada zaplijenila “dva kamiona” njegovih stvari. Poverljivi dokumenti objavljeni su na osnovu Zakona o pravu na pristup informacijama i potvrđuju da je FBI svojedobno zaplijenio Teslinu imovinu te da je tadašnja vlada SAD-a bila vrlo zainteresirana za njegovu “zraku smrti” – potencijalno oružje koje je Tesla osmislio. Zanimljivo je da je FBI godinama tvrdio da nitko od njihovih agenata nije istraživao Tesline dokumente i da ih nemaju u posjedu.

U dokumentu FBI-ja iz 9. siječnja 1943. godine piše da je Tesla izvodio razne eksperimente vezane uz zraku smrti. Dokumenti potvrđuju i da je FBI planirao uhapsiti jednog Teslinog člana obitelji, njegova nećaka Savu Kosanovića, za kojeg su vjerovali da se želi dočepati bilješki velikog izumitelja.

‘Zraka je ključna za buduća ratovanja’

dok1

Među objavljenim dokumentima je i pismo upućeno J. Edgaru Hooveru, prvom direktoru FBI-ja, u kojem se ističe važnost praćenja informacija o Teslinoj zraci smrti, jer bi ona mogla imati ključan značaj za buduća ratovanja.

Dokumenti otkrivaju i dosta nevjerojatan podatak da, iako se godinama vjerovalo da je izumitelj umro 7. siječnja 1943. godine u 85. godini života u svom apartmanu u hotelu New Yorker, čini se da je umro zapravo dan kasnije, 8. siječnja.

Bojali su se da će ih se dočepati neprijatelji

Objavljeni dokumenti otkrivaju da je američka vlada pokupila svu Teslinu imovinu, zapečatila sve papire i odnijela ih u skladište na Manhattanu. Ipak, iz izvještaja je jasno da su bili zabrinuti, budući da je Tesla bio naturalizirani građanin SAD-a, da možda nemaju pravo na njegovu imovinu. No, iako je FBi zaplijenio njegove privatne stvari, većina predmeta je na kraju zapakirana i poslana u Beograd 1952. godine zbog izuzetno jakog pritiska Save Kosanovića.

Iz ovih dokumenata je jasno da su u FBI-ju smatrali da Tesline zrake smrti mogu imati potencijalni značaj za buduća ratovanja. Dok je bio živ izdana je naredba da se Tesla nadgleda, kako bi ga se zaštitilo od neprijatelja koji bi se eventualno željeli dočepati njegove tajne, a jedan od onih koji su tada, ali i nakon Tesline smrti pokušavali doći do svih nacrta i dokumenata je bio njegov nećak, kojem je na kraju sve po zakonu i pripalo.

Revolucionarni dizajn torpeda?

dok2

Tako se u dokumentima opisuje situacija koja se dogodila nakon znanstvenikove smrti, kada je Kosanović sa suradnicima uzimao stvari iz Teslinog sefa, te je tada čak FBI-jev agent predlagao da se Kosanovića optuži za provalu te da ga se uhapsi.

Zanimljiv je i podatak koji je Teslin štićenik Bloyce D. Fitzgerald spomenuo da se dogodio samo mjesec dana prije Tesline smrti. Naime, izumitelj mu je, navodno, rekao kako je usavršio neke važne eksperimente te je pričao i o “nekakvom revolucionarnom dizajnu torpeda”.

fit

Ana Lonjak Božičević
Novinar
824 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program