Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Od početaka pratimo njihovu priču, sad su u problemima: utočištu za životinje na naplatu stižu računi veterinara, trebaju pomoć

Plavi križ moli građane da im još jednom uskoče i pomognu platiti veterinarske troškove

FOTO: Vjekoslav Skledar

Plavi križ, farma kod Vrbovca koja već godinama spašava razne životinje, ne zna kako će podmiriti sve veterinarske troškove do kraja godine. Dug je, kažu, narastao preko 25 tisuća kuna, a čekaju ih i novi troškovi.

”U bezizlaznoj smo situaciji, moramo doslovno izmisliti preko 25 tisuća kuna u kratkom roku! Naši veterinari su prekrasni i znaju kakvo nam je financijsko stanje pa nam izađu u susret i često pomognu životinjama ‘na dug’. Dug je došao na naplatu jer se bliži kraj godine pa im treba sve platiti, a nemamo otkud, a već nas čekaju i novi veterinarski troškovi”, objavio je Plavi križ na svom Facebook profilu. U nastavku su i nabrojali veterinarske stanice i iznose koje im duguju.

Plavi križ je, inače, jedna od rijetkih organizacija koja zbrinjava sve vrste životinja, pa tako utočište na farmi pronalaze psi, krave, koze… I svi zajedno žive u skladu. Udruga sad apelira da im se pomogne kako bi mogli nastaviti pomagati životinjama.

Posebno teška godina

Priču o farmi Plavi križ, koja nesebično brine o 50-ak odbačenih životinja, Telegram prati već dulje vrijeme. A građani su nekoliko puta dosad uskočili kad im je bilo najteže. Sada nam Agneza Lešdedaj, koja farmu vodi uz Jelenu Šarić, objašnjava kako pred kraj svake godine plaćaju četiri veterinara, od koji je jedan stalni. Troškovi su se, kaže, skupili, a ova je godina zbog covida i njezinog gubitka posla bila posebno teška. Ona, inače, radi u Njemačkoj, ali je zbog koronavirusa ostala bez angažmana.

Naša sugovornica zato moli za pomoć jer štićenici njezine farme sada ovise isključivo o dobroj volji građana. ”Zahvaljujemo se svima koji nas prate i koji su do sada pomagali”, poručila je. Ovo utočište za životinje već se dugo financijski bori, dok i dalje spašavaju životinje koje drugi ne žele. A uz redovne troškove za brigu o svojim štićenicima, tu su još i troškovi cijepljenja i čipiranja životinja, kao i kastracije i sterilizacije. Situacija je, poručuju, bezizlazna. No, ne mora tako i ostati.

Svi koji žele pomoći, donacije mogu uplatiti na IBAN HR6025000091101016783 (primatelj: udruga Plavi križ, opis: veterinarski dug) ili na paypal: bluecross.hr8@gmail.com

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više