Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Od početka lipnja više nema Škole na Trećem, od ponedjeljka se mora opravdati izostanak djeteta

Ministrica ponovno nije jasno iskomunicirala ključne informacije

Prema jučerašnjim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od ponedjeljka je nastava za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola jednako sigurna u učionici kao i kod kuće. Znatno relaksiranije preporuke HZJZ-a za povratak najmlađih u škole, predviđaju između 15 i 20 učenika u razredu, može ih biti i više od toga, a roditelji više ne trebaju potpisivati izjave da su zaposleni i da nemaju drugog izbora prilikom zbrinjavanja djece.

Preporuke HZJZ-a brojni su ravnatelji, kako su nam jučer rekli, protumačili kao poticaj za veći povratak učenika u škole od ponedjeljka. Ministrica Blaženka Divjak u jučerašnjim medijskim istupima poziva se na stručnjake HZJZ-a koji, kako ističe, kažu da su škole sigurne te da roditelji mogu poslati djecu na nastavu. No, prema svemu sudeći, od početka lipnja (prema neslužbenim informacijama od 1. lipnja) roditelji više neće moći sami odlučivati i naprosto će morati poslati svoju djecu u školu. To proizlazi iz jučer objavljenih preporuka Ministarstva obrazovanja u kojima jasno stoji da će se Škola na Trećem programu HRT-a održavati do početka lipnja.

Dokidanje Škole na Trećem nije jasno iskomunicirano

Kako je Škola na Trećem najmlađim učenicima bila zamjena za redovnu nastavu, jasno je da od početka lipnja alternative klasičnoj školskoj nastavi više neće biti. “Škola na Trećem održavat će se do početka lipnja kako bi se osiguralo praćenje nastave za one učenike koji će još jedno vrijeme iz objektivnih ili subjektivnih razloga pratiti nastavu na daljinu”, stoji u preporukama Ministarstva iz čega je jasno da se od početka lipnja više neće uvažavati “objektivni ili subjektivni razlozi” zbog kojih bi roditelji bili skloni ostaviti djecu kod kuće.

Neobično je, pritom, da ministrica Divjak informaciju o dokidanju Škole na Trećem jučer nije podijelila s javnošću u svojim obraćanjima i izjavama medijima, već je informaciju bilo nužno pronaći u gusto i detaljno pisanim te kasnije jučer objavljenim preporukama Ministarstva. Upitali smo Ministarstvo obrazovanja za posve jasno tumačenje – znači li odredba o Školi na Trećem da je od 1. lipnja više neće biti na programu te da od tada svi učenici nižih razreda moraju u škole. Do zaključenja ovoga teksta odgovor nismo dobili.

Od ponedjeljka se bilježe izostanci najmlađim učenicima

Iz Ministarstva su danas na svojim web stranicama objavili i određena, ‘često postavljana pitanja’ i odgovore iz čega, pak, roditelji saznaju da će već od ponedjeljka morati svojoj djeci opravdavati izostanke ukoliko ih ne pošalju na nastavu u školu. “Upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu.

Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave”, stoji na stranicama Ministarstva gdje potom navode opravdane razloge za nedolazak u školu od ponedjeljka – “bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište (primjer Brač) itd”.

Službeni Vladin kanal školu za najmlađe proglasio neobaveznom

Navode i, kako kažu, subjektivne razloge, poput teško bolesne osobe u kućanstvu zbog čega se roditelj boji poslati dijete u školu “iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika”. U šumu (nejasno iskomuniciranih) informacija, danas su pak sa stranice koronavirus.hr, vezano za povratak u škole od ponedjeljka, poručili kako – škola za niže razrede osnovne škole nije obavezna, što je u suprotnosti s onime što propisuju pozitivni zakonski propisi Republike Hrvatske.

Dok s jedne strane službeni Vladin kanal za komunikaciju u pandemijsko vrijeme poručuje kako škola za niže razrede nije obavezna, ministrica Divjak s druge strane, pozivajući se na HZJZ, poziva učenike na povratak u sigurne škole, pa uoči ponedjeljka roditelji opet imaju mali milijun nerazjašnjenih pitanja zbog nejasne i nepotpune komunikacije.

Tome, dakako, ne pomažu naknadno objavljene informacije o ukidanju Škole na Trećem od početka lipnja te pojašnjenja da će se od ponedjeljka morati pravdati izostanci ukoliko se učenik ne pojavi na nastavi. Ravnatelji nam, pak, još jučer ističu svoje zamjerke da se niti prema njima ne komunicira jasno te da većinu informacija doznaju iz medija, a ne iz Ministarstva.

Moraju li svi učitelji nazad u škole od ponedjeljka?

Spomenimo i kako jučer objavljene Preporuke Ministarstva o nastavi od 25. svibnja otkrivaju kako je “u međuvremenu prestala važiti odluka Vlade o radu od kuće, tako da se djelatnici raspoređuju na poslove u školi u primjerenom opsegu i nadležnosti”. Znači li to da svi učitelji razredne nastave od ponedjeljka moraju doći u škole, bez obzira na broj učenika koji će se na fizičkoj nastavi pojaviti, nije jasno iz upute.

Ovo je pitanje također relevantno za nastavnike viših razreda osnovne škole i one u srednjim školama, koji nastavu i dalje moraju održavati na daljinu; hoće li to raditi od kuće ili će nastavu na daljinu raditi iz škola, sukladno prestanku važenja odluke Vlade?

Također, iako prema riječima HZJZ-a i Ministarstva sigurne za razrednu nastavu, škole očito do kraja školske godine neće biti sigurne za učenike viših razreda osnovne škole te za srednjoškolce, koji će najturbulentniju školsku godinu završiti nastavom na daljinu, iz svojim domova.