Život

HZJZ: Od ponedjeljka u škole mogu svi učenici od 1. do 4. razreda; roditelji više ne trebaju potpisivati izjave

U razrede i vrtićke grupe moći će biti uključeno približno između 15 i 20 djece, no taj broj može biti i veći

09.09.2019., Osnovna Skola Lapad, Dubrovnik - U dubrovackim osnovnim skolama danas je svecano obiljezen pocetak nove skolske godine. U prve razrede krenulo je 469 ucenika ili 26 vise nego lani.  
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Od ponedjeljka 25. svibnja, svi učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole u Hrvatskoj mogu se vratiti na nastavu. Isto vrijedi i za djecu koja pohađaju predškolske ustanove, odnosno vrtiće, kao i za djecu s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. To je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji preporuča da u skupini bude između 15 i 20 djece, ali pritom napominju da ih u nekim skupinama može biti i više od 20. Pritom je nužno poštivati razmak od najmanje 1,5 metra između djece, a roditelji ovoga puta neće morati potpisivati izjave uoči povratka djece u vrtiće i škole.

Prema najnovijim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rad u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u sadašnjim se epidemiološkim uvjetima, uz poštivanje uputa HZJZ-a, smatra jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće. Novim uputama HZJZ-a omogućuje se, dakle, uključivanje sve djece u vrtiće i niže razrede osnovne škole od ponedjeljka.

Pune se razredi i vrtićke grupe

Ovoga puta, prilikom vraćanja djece u vrtiće i škole, roditelji neće morati potpisivati izjave kakve su morali potpisivati uoči prvog vala povratka u vrtiće i škole. “Ne preporučuje se da se uzima izjava od roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu vezano za ove upute. Roditeljima treba omogućiti naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu”, stoji u uputi HZJZ-a.

I dalje važi preporuka da roditelji ne prate djecu u školu ako imaju simptome respiratorne bolesti, ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s Covid-19. Također, djeca s takvim simptomima trebaju ostati kod kuće. Novim se uputama uvodi značajna novost u odnosu na prethodne; u jednu odgojno-obrazovnu skupinu (razred, vrtićka grupa) moći će biti uključeno “približno između 15 i 20 djece”. Pritom, upućuje HZJZ, to ne znači da je 20 djece maksimalan broj po skupini, odnosno, u jednoj skupini može biti i više od 20 djece.

‘Neophodno uključivanje sve djece’

Ako su skupine djece veće, treba razmotriti mogućnost organiziranja rada u odgovarajućoj prostoriji veće površine, kao i mogućnost razdvajanja djece u dvije skupine ili osnivanje nove skupine “jer je neophodno omogućiti uključivanje sve djece”, stoji u uputama. Uz sve navedeno, i dalje je nužno poštivati mjere fizičke distance i održavanja higijene. Prije odlaska u školu, roditelji djeci trebaju izmjeriti temperaturu, a isto moraju činiti i zaposlenici škole.

Djeca u vrtićima i školama ne trebaju nositi zaštitne maske, a treba ih učiti i podsjećati da prilikom kašljanja ili kihanja usta i nos prekriju laktom ili papirnatom maramicom, kao i da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta, sukladno njihovoj razvojnoj dobi. Također, ne preporučuje se izvođenje nastave tjelesnog odgoja u zatvorenom prostoru, kao niti korištenje ventilacijskih i klimatskih uređaja. Preporuka je što češće provjetravati prostorije u kojima borave učenici.

Ako će škole ili vrtići biti u nemogućnosti organizirati posao zbog većeg broja zaposlenika koji su u samoizolaciji, stožeri civilne zaštite u koordinaciji s osnivačima vrtića i škola trebali bi preraspodijeliti zaposlenike iz drugih odgojno-obrazovnih ustanova, kako bi se osigurala kontinuirana skrb za djecu. Najnovije upute, navodi HZJZ, nadalje će se prilagođavati aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu