Život

HZJZ: Od ponedjeljka u škole mogu svi učenici od 1. do 4. razreda; roditelji više ne trebaju potpisivati izjave

U razrede i vrtićke grupe moći će biti uključeno približno između 15 i 20 djece, no taj broj može biti i veći

09.09.2019., Osnovna Skola Lapad, Dubrovnik - U dubrovackim osnovnim skolama danas je svecano obiljezen pocetak nove skolske godine. U prve razrede krenulo je 469 ucenika ili 26 vise nego lani.  
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Od ponedjeljka 25. svibnja, svi učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole u Hrvatskoj mogu se vratiti na nastavu. Isto vrijedi i za djecu koja pohađaju predškolske ustanove, odnosno vrtiće, kao i za djecu s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. To je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji preporuča da u skupini bude između 15 i 20 djece, ali pritom napominju da ih u nekim skupinama može biti i više od 20. Pritom je nužno poštivati razmak od najmanje 1,5 metra između djece, a roditelji ovoga puta neće morati potpisivati izjave uoči povratka djece u vrtiće i škole.

Prema najnovijim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rad u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u sadašnjim se epidemiološkim uvjetima, uz poštivanje uputa HZJZ-a, smatra jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće. Novim uputama HZJZ-a omogućuje se, dakle, uključivanje sve djece u vrtiće i niže razrede osnovne škole od ponedjeljka.

Pune se razredi i vrtićke grupe

Ovoga puta, prilikom vraćanja djece u vrtiće i škole, roditelji neće morati potpisivati izjave kakve su morali potpisivati uoči prvog vala povratka u vrtiće i škole. “Ne preporučuje se da se uzima izjava od roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu vezano za ove upute. Roditeljima treba omogućiti naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu”, stoji u uputi HZJZ-a.

I dalje važi preporuka da roditelji ne prate djecu u školu ako imaju simptome respiratorne bolesti, ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s Covid-19. Također, djeca s takvim simptomima trebaju ostati kod kuće. Novim se uputama uvodi značajna novost u odnosu na prethodne; u jednu odgojno-obrazovnu skupinu (razred, vrtićka grupa) moći će biti uključeno “približno između 15 i 20 djece”. Pritom, upućuje HZJZ, to ne znači da je 20 djece maksimalan broj po skupini, odnosno, u jednoj skupini može biti i više od 20 djece.

‘Neophodno uključivanje sve djece’

Ako su skupine djece veće, treba razmotriti mogućnost organiziranja rada u odgovarajućoj prostoriji veće površine, kao i mogućnost razdvajanja djece u dvije skupine ili osnivanje nove skupine “jer je neophodno omogućiti uključivanje sve djece”, stoji u uputama. Uz sve navedeno, i dalje je nužno poštivati mjere fizičke distance i održavanja higijene. Prije odlaska u školu, roditelji djeci trebaju izmjeriti temperaturu, a isto moraju činiti i zaposlenici škole.

Djeca u vrtićima i školama ne trebaju nositi zaštitne maske, a treba ih učiti i podsjećati da prilikom kašljanja ili kihanja usta i nos prekriju laktom ili papirnatom maramicom, kao i da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta, sukladno njihovoj razvojnoj dobi. Također, ne preporučuje se izvođenje nastave tjelesnog odgoja u zatvorenom prostoru, kao niti korištenje ventilacijskih i klimatskih uređaja. Preporuka je što češće provjetravati prostorije u kojima borave učenici.

Ako će škole ili vrtići biti u nemogućnosti organizirati posao zbog većeg broja zaposlenika koji su u samoizolaciji, stožeri civilne zaštite u koordinaciji s osnivačima vrtića i škola trebali bi preraspodijeliti zaposlenike iz drugih odgojno-obrazovnih ustanova, kako bi se osigurala kontinuirana skrb za djecu. Najnovije upute, navodi HZJZ, nadalje će se prilagođavati aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Nastavite čitati