Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Veliki broj karcinoma crijeva moguće je izbjeći promjenom načina života. Ova hrana je ključna

Ovih 6 namirnica utječu na zdravlje crijeva

http://thebrainstormlab.com/banners/ami_banner.jpgThis is a medical illustration of a human torso.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Možda nam se u prvi čas čini da crijeva nisu toliko važna kao, na primjer, blistava koža ili kvalitetna kosa. Ali to nikako ne znači da ih treba zanemarivati jer ljepota dolazi iznutra. Osim toga karcinom debelog crijeva je jedan od najčešćih karcinoma u zapadnome svijetu. A to je ujedno i karcinom koji je najlakše prevenirati.

The American Institute for Cancer Research procjenjuje da se skoro polovica karcinoma kolona može izbjeći promjenom načina života koji uključuje zdravu prehranu. Nije naravno, hrana magično sredstvo ali ako jedete više ovih šest namirnica, imat ćete zdravija crijeva.

Losos

Losos
Losos Jeremy Keith/Flickr

U jednoj porciji lososa nalazi se 1800g omega 3 masnih kiselina i dnevna potrebna količina D vitamina. Omega 3 masne kiseline sprečavaju stvaranje određenih enzima i krvnih žila koje imaju ulogu u rastu tumora. Puno je studija povezalo više vrijednosti D vitamina sa manjim brojem slučajeva karcinoma debelog crijeva.

Zeleni čaj

83154603_66c49343e2_o
Zeleni čaj Flickr/Kanko*

Polifenoli u zelenom čaju razbijaju slobodne radikale i spriječavaju rast stanica karcinoma debelog crijeva. Zbog toga pijte zeleni čaj.

Jogurt

Jogurt
Jogurt Mallory Dash/Flickr

Neki dokazi sugeriraju da hrana bogata kalcijem i D vitaminom pomaže prevenciji nastajanja polpa, izraslina koje se stvaraju na oblozi crijeva i mogu se pretvoriti u kancerogene. Običan, čisti jogurt je dobar izvor i kalcija i D vitamina. Provjerite da li je jogurt ojačan D vitaminom jer neki ga nemaju. Jogurt osigurava i probiotike koji imaju značajnu ulogu u održavanju zdravlja probavnog trakta.

Voće i povrće

8757757198_1ffdc8c599_o
Voće i povrće Flickr/Honolulu Media

Lisnato zeleno povrće, citrično voće, češnjak i luk sadrže fitokemikalije koje imaju veliku snagu. Sve vrste voća i povrća osiguravaju antioksidanse za koje se smatra da štite od karcinoma. Studije pokazuju da ljudi koji jedu najviše takve hrane imaju 25 posto manji rizik obolijevanja od karcinoma kolona.

Leća

Leća
Leća Quinn Dombrowski/Flickr

Nedavne kineske analize na više od milijun odraslih osoba , utvrdile su da je veća konzumacija mahunarki vezana sa manjim rizikom karcinoma debelog crijeva. Mahunarke su prepune vlakana koji moguće imaju zaštitni učinak. Šalica kuhane leće ima 16 g vlakana. Mahunarke su i dobar izvor drugih hranjivih komponenti za koje se vjeruje da imaju antikancerogena svojstva kao isoflavoni, lignani(fitoestrogeni) i B vitamin.

Kurkuma

Kurkuma
Kurkuma Flickr/Steven Jackson

Ovaj začin, zlatne boje sadrži kurkumin, komponentu za koju se pokazalo da smanjuje upale i usporava rast kancerogenih stanica, kaže izvješće objavljeno u Current Colorectal Cancer Reports. Ne zna se još koliko nam kurkume treba da bi imali koristi. A stručnjaci sa Svečilišta u Marylandu preporučuju konzumaciju oko pola čajne žličice dnevno.