Oko Zemlje trenutno lebdi golema količina smeća koje smo poslali u svemir. Stručnjaci smišljaju kako ga skupiti

Europska svemirska agencija planira u svemir lansirati robota koji će uklanjati opasno smeće

ZADNJA IZMJENA: pro 13, 2019
Foto: Pixabay

Puno toga što šaljemo sa Zemlje u svemir, bilo sateliti ili dijelovi raketa, nakon što obave zadatak na neodređeno vrijeme, završava u svemiru. Kako više nisu korisni za svemirske misije, a preglomazni su za micanje ili uništavanje, svemirske krhotine posljednjih šest desetljeća skupljaju se oko naše planete kao pokrov od smeća. Prisutnost ovog smeća ugrožava aktivne satelite i svemirske letjelice, piše The Guardian.

Kako se u svemir šalje sve više raznih sondi, povećava se zagušenje donje orbite. Bude li sve po planu, čovječanstvo će uskoro možda imati način da se bori s tim rastućim trendom. Europska svemirska agencija, u priopćenju početkom ovog mjeseca, objavila je kako planira u svemir lansirati robota koji će uklanjati ostavljeno smeće. Misija je nazvana ClearSpace 1, a robot, nakon što obuhvati oko 130 kilograma smeća, će se kao bumerang vraćati na Zemlju, u smrtni zaron kojim će i smeće i robot izgorjeti u atmosferi.

Trenutno imamo 3000 neaktivnih satelita

Robota je dizajnirala start up kompanija ClearSpace i s ozbiljnim razvojem počet će u ožujku, s proračunom od 133 milijuna dolara. Robot, skupljač smeća nije jedina tehnika koja se testira. Neki isprobavaju mreže i harpune, drugi imaju ideju uništavanja smeća laserom ili raketnim motorima, javlja MIT Technology Review. Bez obzira na način svi se žele suočiti s rastućom količinom smeća.

Od 4500 satelita koji su trenutno oko Zemlje tek ih je 1500 aktivno. Ostali stvaraju opasan nered. Pridružuje im se i oko 20 tisuća komada svemirskog smeća koji su dovoljno veliki da se vide sa zemlje, dok milijuni komadića nevidljivo lebde. Kružeći oko Zemlje, objekti mogu doseći brzinu kojom mogu oštetiti satelite ili svemirske letjelice. Maleni komadić svemirske krhotine, ne veći od nekoliko tisućica milimetara, oštetio je dio stakla na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Da je komad bio veći, mogao je stanicu razbiti u komade. Pitanje svemirskih krhotina postaje sve aktualnije. Odvoz smeća iz svemira ne rješava problem u korijenu, neodrživu praksu moderne svemirske aktivnosti. Budući napori morali bi se fokusirati na tehnologije tako da izbjegnemo stvaranje novih nečistoća, kaže Luisa Innocenti koja vodi inicijativu Clean Space u ime Europske svemirske agencije.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program