Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Kaos u Splitu: oštećeni parkirani automobili, olujni vjetar prevrnuo klupu koja je zatim poklopila 11-godišnjaka

Oštećena su brojna vozila na koja su padale grane sa stabala

30.11.2020., Split - Bura je potrgala trake koje su postavili pripadnici Civilne zastite na stekate kafica, a to su Splicani brzo iskoristili za sjesti sa svojim 'kavama za van'.rPhoto: Miroslav Lelas/PIXSELL
FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

Olujni vjetar koji od ranog popodneva puše na širem splitskom području stvara velike probleme, jedno je dijete lakše ozlijeđeno nakon što je zbog bure na njega pala klupa na kojoj je sjedio, oštećena su brojna vozila na koja su padale grane sa stabala, a zatvoreno je i nekoliko cesta.

Prva “žrtva” olujnog vjetra u Splitu bio je 11-godišnjak koji je bio na treningu s drugom djecom na pomoćnom igralištu. U jednom trenutku je bura snažno podigla klupu za rezervne igrače na kojoj je sjedio lakše ga ozlijedivši. Prebačen je u KBC Split no nakon što mu je pružena liječnička pomoć, te utvrđeno kako je nagruvan, pušten je na kućnu njegu.

S poslovnih tornjeva padaju prhotine

Zbog udara vjetra od 16.40 sati zatvorena je brza cesta Solin – Klis u oba smjera osim za osobna vozila. Zatvorene su i Ulica Domovinskog rata na križanju sa Solinskom i Dubrovačkom ulicom, te dio Hercegovačke ulice. Iako se najprije nagađalo da je razlog zatvaranja cesta na samom ulazu u Split to što s nebodera WestGate Towersa padaju krhotine, investitori to demantiraju.

“Nije istina da s nebodera padaju dijelovi konstrukcije. Riječ je o građevinskoj ogradi koja se nalazila ispred objekta i koju je orkanska bura srušila na tlo. Također, na Dalmatia Toweru nije slomljeno nijedno staklo već je riječ o građevinskom i staklenom otpadu s gradilišta u dvorištu objekta kojeg je vjetar razlomio. Na Dalmatia Toweru radovi su još uvijek u tijeku i držimo se svih sigurnosnih protokola, no ne možemo utjecati na ekstremne vremenske prilike koje su danas zahvatile Split i Hrvatsku”, kazali su.

Oštećeno više parkiranih automobila

U ulici Kroz Smrdečac je, po prvim informacijama i procjenama, oštećeno više parkiranih automobila od kojih je dio njih pretrpio znatnu štetu. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita imaju brojne dojave građana koji im javljaju situaciju na terenu, a dio ih traži pomoć.

U Splitu je trenutačno tek 5 stupnjeva dok je dojam -1. Meteorolozi kažu kako je zbog iščupanih stabala, polomljenih grana i letećih krhotina koje “nosi” vjetar moguć i prekid prometa i opskrbe električnom energijom. Mjestimice su prisutni olujni udari bure i sjevernog vjetra, mogući su i orkanski udari, dok će se najjači udar vjetra kretati od 65 do 115 km/h.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više