Ona žgaravica koju svako malo imate možda ima veze s nekom od ovih stvari koje uporno radite

Mnogi ljudi ne znaju da ovo uzrokuje žgaravicu

FOTO: tsaiproject/Flickr

Sigurno vam je poznat osjećaj pečenja u prsima i grlu i lagano gorkasti okus u ustima. To je žgaravica i skoro svi je u nekom trenutku života osjete, pokazuju istraživanja američkog National Institutes of Health.

Kako je žgaravica tako česta, trebali bi o njoj malo više znati. Zna se da je izaziva jako začinjena hrana i masna hrana. Ali osim toga, većina ljudi ne zna na koje još načine pokreću neugodnu žgaravicu.

Refluks želučane kiseline

Kada kažete da imate žgaravicu ustvari imate refluks želučane kiseline. Žgaravica je simptom. Drugi simptomi su grlobolja, suhi kašalj, teškoće gutanja i podrigivanje hrane ili kiseline.

Imate li refluks cijelo vrijeme, liječnici kažu da bolujete od GERB-a, gastroezofagealne refluksne bolesti. To je bolest koja zahtijeva liječenje. Imate li žgaravicu nekoliko puta tjedno, ili je tako jaka da utječe na kvaliteteu vašeg života, obavezno idite liječniku. Za one koji samo povremeno osjećaju žaravicu, evo nekoliko važnih savjeta što je sve može izazvati.

Jutarnja kava

Kava
Kava Xana Seven/Flickr

Dva su glavna razloga želučanog refluksa. Prikriveni medicinski problem kao hijatalna hernija koja nastaje kada se gornji dio želuca gura u trbušnu šupljinu ili nešto što opušta mišiće sfinktera u jednjaku koji inače spriječavaju dizanje kiseline natrag u grlo. Određena hrana i postupci mogu opustiti mišić. Hrana koja uzrokuje smetnje različita je od osobe do osobe ali neka smeta svima. Pića i hrana sa kofeinom, čaj i čokolada, su najveći problem.

Večernji izlazak

Malo ste previše popili prošle večeri? Moguće je da nećete imati samo mamurluk. Neki stručnjaci smatraju da alkohol i cigarete utječu na pritisak donjeg sfinktera jednjaka ali njihov utjecaj na slinu sigurno izaziva žgaravicu. Obje stvari dehidriraju organizam što smanjuje količinu sline u ustima. Imate li manje sline, ne možete razrijediti dovoljno želučane kiseline. A dio te kiseline vraća se u grlo.

Žvakaće gume

Žvake
Žvake Hernán Piñera/Flickr

Volite li gume za žvakanje, možda ćete ih ipak prestati žvakati ili barem ne uzimati one sa pepermintom. Kao i kofein, pepermint opušta mišiće sfinktera jednjaka koji drže kiselinu u želucu. Znači, bilo što što jedete ili pijete, a sadrži ulje paprene metvice, čaj, bonbon ili desert, može biti okidač žgaravice. Vodite dnevnik pa ćete bolje uočiti što vam smeta.

Noćni obrok

Neki puta je u redu jesti noću ali je ipak bolje to izbjegavati. Liječnici savjetuju ne jesti dva sata prije odlaska u krevet. Čim legnete, gravitacija čini stvari gorima. Kada ležite ravno na leđima, sa strane ili na trbuhu, želučana kiselina se lakše vraća u jednjak. A ako ste prije odlaska u krevet jeli pa je počela probava, imate još više kiseline u želucu.

Slavlja

Slavlja
Slavlja Connie Ma/Flickr

Nezgodno je kada imate kakva slavlja na kojima se dosta jede. Rođendanske proslave, Božić, novogodišnji ručak, i sve takve prigode. Čim počnete jesti, tijelo počinje probavljati hranu lučeći želučanu kiselinu. Što više utrpate u sebe, dulje traje da se hrana i kiselina premjeste iz želuca u crijeva.

Tijelo mora proizvoditi puno kiseline da bi razgradilo toliko hrane i ne stiže prebaciti kiselinu u tanko crijevo. Šanse da će se dio kiseline vratiti u jednjak postaju veće.