Život

Onečišćenje zraka znatno je manje nego jučer, ali stručnjaci ipak upozoravaju: 'Ne idite van'

Tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje

27.03.2020., Zagreb - Zagadjenje zraka u gradu Zagrebu.
Photo: Borna Filic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Koncentracija lebdećih PM10 čestica u subotu je znatno niža nego u petak, no preporučuje se izbjegavanje aktivnosti na otvorenom, osobito za osjetljive skupine građana, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“. U petak uočene povećane razine lebdećih čestica PM10 u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Kopačkom ritu te mjestu Zoljan pokraj Našica, zapravo su čestice pijeska iz pustinje Karakum.

Prema dostupnim podacima one su sada u opadanju na svim automatskim postajama za praćenje kvalitete zraka u Hrvatskoj i automatiziranim senzorima za praćenje kvalitete zraka na području Grada Zagreba. “Koliko će se čestice zadržati u zraku na području RH, prvenstveno ovisi o smjeru i brzini vjetra tijekom vikenda”, kažu iz Zavoda.

Izbjegavajte fizičke aktivnosti na otvorenom

Grad Zagreb i Zavod “Dr. Andrija Štampar“ stoga preporučuju dodatne preventivne mjere opreza sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru. To se posebice odnosi na osjetljive skupine – djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, oboljele od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušače te osobe oslabljenog imuniteta.

Stručnjaci kažu i da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje Zagrepčana. Ističu i da Zagreb nikako nije najzagađeniji grad, već su se najviše satne vrijednosti za lebdeće čestice premještale po cijeloj Hrvatskoj, ovisno o trenutnim strujanjima u zraku. Stanje kakvoće zraka će se kontinuirano pratiti i javnost će pravovremeno biti obaviještena.

Nastavite čitati