Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Operni pjevač HNK umro od posljedica korone. Sindikat teško optužuje intendanticu da je prikrivala širenje zaraze

Sindikat je već podnio kaznenu prijavu protiv Dubravke Vrgoč, a sada ju misle i proširiti

Operni pjevač u zboru Hrvatskog narodnog kazališta, 62-godišnji Ante Topić, umro je od posljedica koronavirusa. Kolege i prijatelji danas su pred kazalištem zapalili lampione kako bi se oprostili od njega.

Topić se navodno zarazio na predstavi, od jednog statista, a umjetnici iz kazališta tvrde i kako nije bio jedini. Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi zbog svega je ranije kazneno prijavio intendanticu Dubravku Vrgoč za širenje zaraze. Kako javlja RTL, sada će prijavu nadopuniti i za ubojstvo iz nehaja jer je, tvrde, Vrgoč pokušala zataškati zarazu.

Teške optužbe protiv intendantice

Od zaposlenika HNK doznajemo kako je gospođa Vrgoč reagirala tek tri tjedna nakon sporne izvedbe. Tvrde da ih je tek tada poslala na bolovanja, ali s ranijim datumima.

“Bijesni smo zbog toga što smo mi skoro već mjesec dana ukazivali na to da se u HNK kršio zakon i kršile su se epidemiološke mjere, na taj način je oboljelo evo sada 48 ljudi i s jednim ovakvim fatalnim ishodom. Pa osim što je kao što znate već podnesena jedna kaznena prijava, sada se namjerava podnijeti još jedna kaznena prijava za ubojstvo iz nehaja”, kazala je za RTL Cecilija Car Hrgović, prvakinja Opere u HNK Zagreb.

HNK odbacuje sve optužbe

Iz uprave HNK odbacuju ove optužbe, kažu da su posao organizirali u skladu s epidemiološkim mjerama.

“Izražavam u ime cijelog kazališta doboku sućut zbog gubitka našeg kolege, prijatelja i izvrsnog umjetnika Ante Topića. Uprava kazališta odlučno odbacuje sve optužbe o nepridržavanju epidemioloških mjera u našem teatru Od početka epidemije, kazalište je poštovalo sve epidemiološke mjere i organiziralo je posao u skladu s njima”, kazao je ravnatelj Opere u HNK Zagreb Marcello Mottadelli.