Opet loš dan. Samo u Zagrebu 41 novi slučaj

U Puli je koronavirus ušao u vrtić

ZADNJA IZMJENA: kol 13, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu jučer se nakon dužeg vremena ponovno obratio javnosti održavajući konferenciju za medije. Razlog za to bio je značajno veći broj novozaraženih u Hrvatskoj kojih je bilo čak 130. Bio je to drugi najgori dan po broju novooboljelih od početka epidemije.

Već podaci lokalnih stožera u prijepodnevnim satima su govorili da situacija nije dobra, a veliki broj novozaraženih zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje ih je bilo 46, te potom u Zagrebu gdje je bilo 29 novih slučajeva zaraze. Do najnovijih informacija Nacionalnog stožera i danas pratimo podatke koje donose oni lokalni.

Koprivničko-križevačka: nema novih

Na području Koprivničko-križevačke županije nema novih slučajeva bolesti Covid-19. Svih 28 testiranih uzoraka na koronavirus izuzetih iz opće populacije u protekla 24 sata je negativno. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 108 slučaja zaraze.

Dubrovačko-neretvanska: 3 nova

U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji su u pos­ljednja 24 sata zabilježena tri nova slučaja zaraze covid-19 infekcijom. Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi iz Ploča, jednoj ženskoj osobi srednjih godina iz Metkovića i jednoj mlađoj muškoj osobi iz Metkovića. Izliječene su dvije osobe, strani državljani.

Karlovačka: 5 novih

U Karlovačkoj županiji je testirano 80 osoba. U posljednja 24 sata registrirano je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o tri mlađe muške osobe i jednoj ženskoj osobi starije životne dobi s područja Karlovca, te jednom stranom državljaninu koji je bio u tranzitu kroz Karlovac. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Za jednu mlađu mušku osobu je utvrđeno da je za vrijeme inkubacije boravila u Vodicama, dok se za ostale osobe utvrđuje izvor zaraze. Što se tiče spomenutog stranog državljanina, on se neće voditi kao oboljeli s područja Karlovačke županije, s obzirom na to da je na ovom području bio samo u tranzitu, javlja županijski Stožer.

Krapinsko-zagorska: 1 novi

U protekla 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze na području Krapinsko-zagorske županije, točnije na području Gornje Stubice, izvijestio je Stožer civilne zaštite. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze na tom području je sedam.

Međimurska: 5 novih

U Međimurskoj županiji u posljednjih 24 sata zabilježeno je pet novih slučajeva oboljelih od bolesti Covid-19. Od toga je jedna osoba oboljela boravila na ljetovanju u Vodicama, a tri su bliski kontakti spomenute osobe. Peta pozitivna osoba nije bila u kontaktu s prethodno spomenutim slučajevima, te nije povezana s Međimurskom županijom, već samo ima prebivalište u Međimurskoj županiji, a boravište u drugoj županiji.

Bjelovarsko-bilogorska: nema novih

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze. Trenutno su dva aktivna oboljenja, dok je 15 ljudi u samoizolaciji, izvijestio je Stožer za civilnu zaštitu te županije.

Šibensko-kninska: 4 nova

U Šibensko-kninskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je sedam osoba, a četiri nalaza pozitivna su na koronavirus. Riječ je o tri mlađe osobe s područja županije i jednoj muškoj osobi koja ondje samo trenutno boravi, a prebivalište ima u drugoj županiji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 82 osobe. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 35 aktivnih slučajeva oboljenja.

Brodsko-posavska: 4 nova

U Brodsko-posavskoj županiji s današnjim danom bilježe još četiri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Time je broj aktivnih slučajeva na tom području porastao na 32. U samoizolaciji je 112 ljudi, izvijestili su iz Stožera za civilnu zaštitu.

Zagrebačka: 6 novih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije do četvrtka u 11 sati evidentirano je 278 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o šest osoba više, a pet osoba je izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 43 slučaja zaraze.

Varaždinska: 3 nova

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Sve tri osobe su bliski obiteljski kontakti prethodno zaražene osobe, srednje životne dobi i bez simptoma te će se liječiti kod kuće. U toj je županiji sada 16 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su 3 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a 13 ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Grad Zagreb: 41 novih

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježen 41 novi slučaj zaraze. Testirana je 391 osoba. U samoizolaciju je stavljeno još 136 osoba. Ukupno je 236 aktivnih slučajeva zaraze i 500 samoizolacija. Najnovije podatke iznijela je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Sandra Šikić, koja je istaknula da su čak 24 novozaražena vezana uz povratak s ljetovanja.

Splitsko-dalmatinska: 41 novi, jedna osoba umrla

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 378 obrađenih testova danas je 37 novooboljelih osoba s područja te županije pozitivno na koronavirus. Riječ je o 18 osoba iz Splita, 5 iz Kaštela, 2 iz Imotskog te po jednoj iz Solina, Okruga, Trogira, Lokvičića, Prološca, Ciste Provo, Sinja, Otoka, Lećevice, Bola, Starog Grada i Makarske.

Uz 37 novooboljelih osoba s područja Splitsko -dalmatinske županije, još su dvije osobe iz drugih županija pozitivne na koronavirus i to osoba iz Zagreba i Zagrebačke županije, kao i dvoje stranih državljana (jedna osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva i jedna osoba iz Njemačke). Svi su testirani u Splitu.

Prema izvješću KBC – a Split, preminula je starija ženska osoba stara 81 godinu, koja je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na koronavirus. U samoizolaciji se nalazi 628 osoba, a 16 je osoba na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

Zadarska: 8 novih

Na području Zadarske županije 8 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o mladim osobama rođenim između 1986. – 2001. godine čiji slučajevi nisu povezani. Neki od novozaraženih su se najvjerojatnije zarazili tijekom noćnih izlazaka u većim skupinama ljudi, dok su neki već bili u samoizolaciji i ranije u kontaktu sa zaraženim osobama.

Jedna novozaražena osoba mlađi je muškarac dvojnog državljanstva (Bosne i Hercegovine te Švicarske) koji će do ozdravljenja boraviti u organiziranom smještaju na području Grada Zadra. Njegovi kontakti su obrađeni i stavljeni u samoizolaciju. Stožer za civilnu zaštitu izvijestio je također da se u zadarskoj bolnici nalazi još 5 osoba, te da je pod aktivnim nadzorom 191 osoba.

Ličko-senjska: nema novih

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Na tom području imaju još šest aktivnih slučajeva zaraze, a pod mjerom samoizolacije nalazi se 40 osoba.

Vukovarsko-srijemska: 9 novih

Stožer za civilnu zaštitu Vukovarsko-srijemske županije je izvijestio da na svom području od jutros ima devet novih slučajeva zaraze. Riječ je o šest osoba s područja Vinkovaca, te po jednoj iz Vukovara, Cerne i Otoka. Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti, a 251 osoba je u samoizolaciji.

Osječko-baranjska: 12 novih

U Osječko-baranjskoj županiji od jutros je još 12 novih slučajeva zaraze, priopćili su iz Stožera za civilnu zaštitu. Riječ je o deset novooboljelih iz Osijeka, te po jednoj osobi iz Našica i Popovca. U osječkoj bolnici je 26 pacijenata, a troje ih je na respiratorima. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 12 novih kontakata oboljelih, pa su trenutno u samoizolaciji 173 osobe.

Primorsko-goranska: 2 nova

U Primorsko-goranskoj županiji je dvoje novozaraženih, a riječ je o osobama koje se zarazile u Dalmaciji. U županiji su trenutno 26 aktivna slučaja i 149 izliječenih.

Istarska: 1 novi

U protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 144 uzoraka briseva od kojih je jedan pozitivan. Riječ je o osobi koja je djelatnik predškolske ustanove u Puli. U tijeku je epidemiološka obrada, provođenje protuepidemijskih mjera, određivanje kontakata i mjera samoizolacije, kao i dekontaminacija prostora, priopćili su iz Stožera. Dodaju i da su u međuvremenu izliječene još dvije osobe te da trenutno imaju 22 aktivna slučaja zaraze.

Sisačko-moslavačka: 1 novi

U Sisačko- moslavačkoj županiji, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Osoba je s područja grada Popovače, izvijestili su iz Stožera za civilnu zaštitu.

Požeško-slavonska: nema novih

Iz Požeško-slavonske županije jutros su izvijestili da su u posljednja 24 sata testirali 56 ljudi, te da među njima nema novozaraženih. Tako je broj aktivnih slučajeva na tom području i dalje tri, a u samoizolaciji je 40 ljudi.

Virovitičko-podravska: nema novih

Ni na području Virovitičko-podravske županije nema novih slučajeva zaraze od virusa SARS-CoV-2. Od 24 testirane osobe u posljednja 24 sata, svi brisevi bili su negativni na koronavirus, naglasili su iz Stožera civilne zaštite te županije. Na tom području imaju još samo jedan aktivan slučaj zaraze.

 

Zdravka Grund
Telegram autor
1736 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program