Opet se javio glasnogovornik slovenske vlade. Kaže da ga jako brine broj zaraženih u Hrvatskoj

Kacin je posebno upozorio na Slovence koji su se vratili iz južne Dalmacije

ZADNJA IZMJENA: kol 14, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Sloveniju brine porast dnevnih zaraza koronavirusom, među kojima je sve više onih uvezenih iz Hrvatske, rekao je u petak glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 na svom Twitter profilu.

“Sve nas brinu rezultati testiranja, sve je više importiranih slučajeva iz Hrvatske”, naveo je Jelko Kacin, a posebno apostrofirao južnu Dalmaciju.

24 nova slučaja

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 37 novih zaraza, osam više nego prethodni dan. Riječ je o najvećem broju zaraza zabilježenom u Sloveniji u jednom danu nakon 3. travnja, kad su bila otkrivena 43 nova slučaja.

Slovenska tiskovna agencija (STA) navodi da je u petak u Hrvatskoj rekordni broj novih zaraza, 208, najviše od početka epidemije, s najvećom koncentracijom infekcija u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Moguće strože mjere na granici?

Kacinovo upozorenje dovodi se u vezu sa špekulacijama o mogućim strožim mjerama na granici s Hrvatskom pred školsku godine u Sloveniji koja počinje početkom rujna. “Slovenska vlada će poduzeti mjere da školska godina počne pravovremeno i u cjelini. Nitko, ni roditelji niti učitelji neće biti taoci neodgovornih noćnih zabava”, naveo je Kacin.

I proteklih su se tjedana pojavljivala govorkanja da bi Slovenija 14 dana pred početak nastave mogla zatvoriti granicu s Hrvatskom, što su nadležni inače krajem prošlog mjeseca još demantirali, navodi slovenska agencija.

Epidemiolozi za veću kontrolu

Na opasnosti povećanog broja slučajeva uvezenih iz Hrvatske, pogotovo mladih koji obično imaju lakši oblik Covida-19 ali su opasnost za starije, proteklih je dana upozorilo više slovenskih epidemiologa koji se zauzimaju za oštriju kontrolu ulazaka, ali dodaju da o tome mora odlučiti vlada.

Neke od blažih varijanti koje su iznosili su preporuka svim mlađima koji se vraćaju iz Hrvatske da se na 14 dana samoizoliraju zbog starijih, ali i zbog početka školske godine.

Prijetnja ‘crvene liste’

Oštrije mjere obuhvaćale bi ulazak iz Hrvatske samo uz predočenje negativnog testa na Covid-19 ili izdavanje rješenja o obveznoj 14-dnevnoj karanteni.

Slovenski radio navodi kako još nije jasno hoće li slovenska vlada Hrvatsku staviti na “crvenu” listu epidemiološki rizičnih država, ali dodaje da sve više domaćih stručnjaka upozorava na potrebu pooštravanja mjera zbog približavanja početka nove školske godine. Slovenski Institut za javno zdravstvo (NIJZ) objavio je da razrađuje “više mogućnosti”, ali da više od toga trenutno ne može reći.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program