Opet svi pričaju da su stvari u našim dućanima bitno gore nego na zapadu pa smo ih (posve nestručno) testirali

Agencija za hranu laboratorijskom će analizom usporediti proizvode iz njemačkih i hrvatskih dućana, a mi smo ih testirali iz vizure kupaca

ZADNJA IZMJENA: stu. 16, 2016
Foto: Vjekoslav Skledar/Telegram

Zastupnica Europarlamenta Biljana Borzan u ponedjeljak je održala press konferenciju na kojoj je objavila da će inženjeri Hrvatske agencije za hranu laboratorijski analizirati 27 proizvoda, kako bi dokazali da su stvari koje veliki brendovi šalju u naše trgovine bitno manje kvalitetne od istih koje se prodaju na tržištu Zapadne Europe.

Agencija će usporediti identične artikle iz naših i njemačkih dućana, a popis su, rekli su na presici, napravili nakon anketiranja 800 građana koji smatraju da su proizvodi namijenjeni hrvatskom tržištu slabije kvalitete od onih za tržišta zapadnih zemalja EU-a.

Proizvodi za zapadno tržište pritom su jeftiniji

Istu stvar relativno nedavno napravili su u Češkoj. Rezultati istraživanja pokazali su da je više od polovice proizvoda kod njih manje kvalitetno nego u Njemačkoj. Analiza Hrvatske agencije za hranu bit će gotova u prvoj polovici sljedeće godine, a mi smo jučer proveli malo, posve nestručno istraživanje.

Proučili smo tu listu od 27 proizvoda koje su spomenuli na presici i izdvojili njih šest, koje smo testirali iz vizure krajnjeg korisnika, odnosno kupca. Otišli smo u Müller, lanac dućana koji prodaje hranu i deterdžente proizvedene za zapadno tržište, i tamo kupili Milku, Haribo bombone, Pringles čips, Ariel, Nutellu i Colgate kalodont. Onda smo te iste proizvode kupili u kvartovskom dućanu, odnijeli u redakciju i paralelno ih isprobali.

Između nekih proizvoda, pritom, naletjeli smo na razlike već dok smo letimično pregledavali deklaracije. I, pomalo neshvatljivo, većina stvari u Mülleru je jeftinija.

1. Nutella

nutella
Nutella Vjekoslav Skledar/Telegram

Za istočno tržište: 25,47kuna, 400 grama
Za zapadno tržište: 22,90 kuna, 450 grama

Razlika je poprilično očita. Nutella iz Poljske, koja se radi za istočno tržište, ostavlja dojam kao da u njoj ima bitno više šećera. Ova druga, proizvedena u Njemačkoj, ima puniji okus lješnjaka i djeluje manje umjetno. Ni ne mirišu isto. Razlika između ova dva proizvoda vidljiva je u još jednom detalju – Nutella za zapadno tržište košta manje, a dobivate je 50 grama više.


2. Milka s lješnjacima

milka
Milka Vjekoslav Skledar/Telegram

Za istočno tržište: 8,79 kuna, 100 grama
Za zapadno tržište: 7,90 kuna, 100 grama

Milka s lješnjacima za njemačko tržište na opip je deblja, ima jači, intenzivniji okus čokolade i finije se topi u ustima. Ova koja se prodaje u većini naših dućana ima pomalo generički okus. Omjer lješnjaka otprike je isti; u onoj za zapadno tržište ima ga nešto više, u pakiranju za istočno malo su krupniji komadi. Na deklaraciji se može iščitati kako Milka s lješnjakom za istočno tržište ima energetsku vrijednost 2244 kilodžula, a za zapadno 2265 kilodžula. Ostale vrijednosti su identične.


3. Haribo gumeni bomboni

haribo
Haribo bomboni Vjekoslav Skledar/Telegram

Za istočno tržište: 7,99 kuna, 100 grama
Za zapadno tržište: 5,90 kuna, 100 grama

Možda najočitija razlika u proizvodima koje smo testirali osjeća se kod Haribo gumenih bombona. Primijetili smo je svi koji smo sudjelovali u redakcijskom kušanju, nas sedmero. Haribo za zapadno tržište bogatiji je okusom, bitno jače miriši i osjetno je mekši. Bomboni za istočno tržište, kad ih probate nakon njemačkih, djeluju tvrdo. Dosta čudno iskustvo, s obzirom na to da medvjediće iz hrvatskih dućana jedemo cijeli život. Ali kad ih stavite u usta koju minutu nakon originalnih, imate osjećaj kao da stvarno žvačete gumu. Razlika je, između ostalog, bila očita i u popisu sastojaka na deklaraciji. Primjerice, Haribo koji smo kupili u kvartovskom dućanu, u voćnom i biljnom koncetratu ne sadrži crni ribiz, marakuju ni spirulinu, koji su navedeni na vrećici proizvedenoj za zapadno tržište.


4. Ariel prašak za rublje

ariel
Prašak za rublje Ariel Vjekoslav Skledar/Telegram

Za istočno tržište: 66,99 kuna, 1820 grama
Za zapadno tržište: 79,90 kuna, 1820 grama

U Hrvatskoj se, prije 11 godina, prvi put počelo intenzivno pričati o razlici u proizvodima za naše i zapadno tržište upravo zbog deterdženata. Fakultet kemijskog inženjerstva u Zagrebu tada je, 2005. godine, napravio kemijsku analizu P&G-jevih proizvoda. Ustanovili su kako Ariel iz austrijskog dućana u sastavu ima 22 posto tenzida, tvari zaslužne za uklanjanje mrlja, a Ariel za hrvatsko tržište između 5 i 15 posto. Nakon dvije mašine bijelih ručnika u istom stanju, koje je Telegramova novinarka oprala u različitim deterdžentima, zaključili smo da mrlje bitno bolje skida Ariel koji smo kupili u Mülleru.


5. Colgate Sensation White pasta za zube

colgate
Pasta za zube Colgate Vjekoslav Skledar/Telegram

Za istočno tržište: 18,99 kuna, 75 ml
Za zapadno tržište: 15,90 kuna, 75 ml

Razlike, sudeći prema deklaraciji, nema. Ipak, dok perete zube ostaje dojam da je Colgate za naše, istočno tržište gušći, što naravno nije očiti nedostatak. Svejedno, pasta iz Müllera u ustima je intenzivnija, finije se pjeni i više osvježava. Svježina dulje ostaje u ustima. Razlika je, evidentno, i u cijeni; kalodont iz kvartovskog dućana skuplji je tri kune.


6. Pringles čips

pringles
Čips Pringles Vjekoslav Skledar/Telegram

Za istočno tržište: 21,99 kuna, 165 grama
Za zapadno tržište: 18,90 kuna, 180 grama

Pringles u Mülleru prodaju u identičnoj ambalaži kao u bilo kojem drugom hrvatskom dućanu. No, pakiranje iste veličine za zapadno tržište očito napune sa 180 grama čipsa, a za istočno sa 15 grama manje. Što nam se učinilo malo bizarno, pogotovo zato što je ovaj za naše tržište skuplji.

Razliku u okusu bilo nam je bedasto uspoređivati, s obzirom na to da su u Mülleru imali samo Tortilla Pringles, kakav nismo pronašli drugdje.

Matej Devčić
Telegram autor
1433 članka Više o autoru